Головна / Статті / Військова майстерність / Захоплення і зачищення будинків. Частина 1

Захоплення і зачищення будинків. Частина 1

Тема з однієї із українських військових методичок про базові навики та знання по штурму приміщень. Базові звичайні речі, без якихось “секретів” та “найновітніших” тактичних досягнень. Оскільки кожен бій  це – імпровізація, нестандартність рішень, вдалий момент, вдача і т.д. і т.п. Частина ПЕРША.

Для підрозділів ланки “відділення – взвод” основними завданнями при веденні наступальних дій в умовах населеного пункту є захоплення й зачищення будинків, які включають наступні етапи:

  • ведення вогню на придушення;
  • висування штурмових груп;
  • штурм будинку й перегрупування штурмових груп.

Вимоги

Незалежно від типу та структурних характеристик населеного пункту існують чотири взаємозалежні вимоги для захоплення будинку:

  • вогнева підтримка;
  • висування;
  • штурм;
  • перегрупування.

Правильне застосування цих вимог знижує втрати та прискорює виконання поставленого завдання. Застосування зазначених вимог визначається типом будинку, який штурмується, та характером навколишньої місцевості.

Наприклад, міста середніх розмірів мають велику кількість відкритих ділянок, більші міста мають висотні будинки, промислові райони й транспортні вузли, розділені парками або парковими зонами. При цьому, для придушення й осліплення супротивника, що прикриває вогнем відкриті ділянки, потрібна потужна вогнева підтримка. І навпаки, центральна частина малих і середніх міст із вузькими звивистими вулицями забезпечує велику кількість схованих шляхів підходу (відходу), що дозволяє знизити вимоги до вогневої підтримки.

Вогнева підтримка

Здійснення вогневої підтримки та інших допоміжних дій для просування групи захоплення забезпечується групою підтримки, на яку покладаються наступні завдання:

  • придушення й осліплення супротивника, що перебуває в будинку, який штурмується, та у сусідніх будівлях;
  • ізоляція будинку, який штурмується, вогнем прямим і непрямим наведенням для запобігання відходу або посилення супротивника й організації ним контратаки;
  • пророблення проходів у стінах на шляху до об’єкта й безпосередньо в стінах об’єкта;
  • знищення вогневих позицій супротивника вогнем прямим наведенням;
  • охорона зачищених елементів будинку;
  • заміна групи захоплення;
  • організація постачання боєприпасами та вибуховими речовинами;
  • евакуація поранених і військовополонених.

Чисельність групи підтримки визначається типом і розмірами будинку; ступенем закритості шляхів підходу; організацією й чисельним складом оборони супротивника.

Група підтримки може складатися з одного піхотного відділення (8 – 10 чол.), озброєного кулеметами, підствольними гранатометами, ручними протитанковими гранатометами. При наявності БМП вона використовується для вогневої підтримки, у той час, як піхота здійснює штурм. У випадку, коли група захоплення має більшу чисельність, група підтримка може включати взвод або роту, посилені танками, саперами й самохідними установками для підтримки висування й штурму сусіднього взводу або роти відповідно.

Після захоплення будинку група захоплення проводить перегрупування й перебуває в готовності до забезпечення вогневої підтримки наступного штурму. Кожному бійцеві (виду зброї) призначається ціль або сектор вогню. Індивідуальна зброя застосовується для ведення вогню по можливих вогневих позиціях супротивника – вікнам, бійницям, дахам. Снайпери ведуть вогонь по бійницях або по цілям, що перебувають на більших дальностях. Підствольними гранатометами ведуть вогонь через вікна або бійниці.

РПГ і заряди вибухових речовин використовуються для пророблення проходів у стінах, дверях, барикадах і віконних загородженнях, що перебувають на рівні землі. Танкові гармати та гармати БМП ведуть вогонь по цілям, що перебувають на других поверхах і проробляють проходи в стінах будинків. Зенітні кулемети, установлені на танках, ведуть вогонь по підозрілих позиціях на верхніх поверхах і в сусідніх будинках. На додаток до знищення або ослаблення конструкцій будинків, снаряди танкових гармат наносять втрати супротивникові, використовуючи ефект вибухової хвилі й падіння уламків стельових перекриттів і стін.

Артилерія й міномети знищують відкрито розташовану живу силу супротивника, вогневі засоби, спостерігачів і радіостанції на дахах будинків. Артилерія також може застосовуватися для ведення вогню прямим наведенням таким же чином, як і танкові гармати.

Рух

Група захоплення (відділення, взвод або рота) для зниження ефективності вогню супротивника, що обороняється:

  • використовує приховані маршрути;
  • починає рух тільки після придушення або осліплення супротивника;
  • здійснює рух уночі або в умовах обмеженої видимості;
  • використовує маршрути, які не перекриваються секторами вогню підтримки своїх підрозділів;
  • швидко долає відкриті ділянки (вулиці, ділянки між будинками) під прикриттям димів і вогню на придушення;
  • здійснює рух по дахах будинків, які не прикриті вогнем супротивника.

У районах слабкого опору супротивника для забезпечення швидкості руху по вулицях зачищення всіх будинків може не проводитися. У цьому випадку в голові колони розміщається піхота, за якою рухаються БМП і танки, що забезпечують підтримку.

У пішому порядку піхотні підрозділи рухаються по обидва боки вулиці, маючи передові відділення майже на одній лінії з передніми танками. При відсутності танків або БМП піхотні підрозділи рухаються в колону по одному по одній стороні вулиці під прикриттям вогню групи підтримки. Розосередження й рух повинні здійснюватися швидко. Кожному бійцеві призначаються сектори спостереження й ведення вогню, наприклад, вікна другого поверху на протилежній стороні вулиці.

Штурм

Група захоплення, незалежно від складу, повинна проводити штурм і наступне зачищення будинку швидко й рішуче. Як тільки темп штурму досягнутий, він підтримується на одному рівні, щоб супротивник не зміг організувати опір на інших поверхах або в інших кімнатах. Командири  підрозділів повинні зберігати рух, щоб уникнути дезорганізації штурму.

Захоплення будинку вимагає елементарних умінь ведення ближнього бою. Командири повинні:

  • бути підготовленими в зазначених питаннях для знищення супротивника в ближньому бою;
  • підтримувати себе у відмінній фізичній формі;
  • бути впевненими у своїх можливостях.

Склад групи захоплення може змінюватися залежно від ситуації, однак,  оснащення групи має залишатися без змін. Критерієм для визначення чисельності групи є наявність озброєння, оснащення й особового складу, а також тактична обстановка. Група захоплення в складі відділення складається із двох підгруп у складі трьох чоловік, що мають тільки бойове екіпірування і якнайбільше боєприпасів, особливо ручних гранат.

Для ведення вогню на придушення призначається група підтримки в складі трьох чоловік. Підгрупи захоплення, використовуючи маневр, зачищають кімнату за кімнатою.

Ручні кулемети звичайно використовуються групою підтримки, але також можуть бути використані групою захоплення через могутніший вогонь. Переносні установки ПТУР, звичайно не використовуються групою захоплення, із – за великої ваги. Командир відділення перебуває в місці, що забезпечує краще управління. Якщо відділення невеликої чисельності або понесло втрати, пріоритет віддається групі захоплення за рахунок групи підтримки.

Продовження згодом…

За матеріалами: методичка “Захоплення і зачищення будинків (за досвідом бойових дій у міських умовах)”

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Обучение пехотной тактике. Close Combat

Я пехотный майор с 14-летним сроком службы, семь из которых прослужил в пятом полку морской ...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *