Головна / Статті / Військова тема / Бойова робота сил спеціальних операцій України

Бойова робота сил спеціальних операцій України

ССО – це своєрідний симбіоз різних військових підрозділів та спеціальних служб, які гарантовано дають успішний результат. Це комплекс особливих заходів з залученням всіх видів розвідки та проведенням інформаційно-психологічних операцій задля досягнення єдиної мети-знищення ворога держави. Обивателі помилково вважають, що армійський спецназ це і є ССО. Але це зовсім не так.

Звичайно, під час війни на Донбасі, українські ССО приділяють велику увагу роботі з населенням. Адже на територіях захоплених бойовиками залишилося багато людей з проукраїнською позицією. Ці люди після відповідних перевірок забезпечують ССО надійною інформацією, що дозволяє оперативно реагувати на будь-які події в стані ворога. Але результат проведення спеціальних операцій також залежить і від якості взаємодії з іншими армійськими підрозділами: піхотою, артилерією.

ССО – це орган, який повинен займатися різними аспектами безпеки від чистоти державного інформпростору до пошуку та знищенням ворогів України як всередині так і зовні.

Саме так, медіа теж знаходяться в прямій компетенції цього державного органу. Спеціальні операції – це не тільки бійці спецназу в гарно зроблених відеороликах, де вони ефективно знищує підрозділи чи інфраструктуру ворога. Це вже якраз фінальна стадія проведеної спеціальної операції.

У зв’язку з цим необхідно сказати, що війна між Україною та Росією почалася не з анексії Криму та збройного протистояння на Донбасі, а набагато раніше. Ця війна триває давно, просто в нашому перекрученому та засміченому інформаційному просторі намагалися цього здебільшого не помічати.

Росія за допомогою найвпливовішої медійної зброї – телебачення створювала в жителів Криму та Сходу України, де більшість населення вважалося про-російською, образ справедливого борця за християнські цінності та захисника православ’я, поступово нав’язуючи їм відразу до всього українського.

Не можна не погодитися, що події в Криму та на Донбасі сталися в основному через ефективну роботу російських ССО, які скористалися цілим набором інструментів для цього. В основному це були інформаційні технології, які спрацювали тоді коли прийшов їх час.

Україні спочатку потрібно було змінити характер війни на Донбасі. Це повинна була бути війна ССО – українських та російських. Але на жаль, тоді в державі вони не діяли повноцінно. Тоді потрібні були аналітики, медійники, психологи, піарники, спеціалісти по розробці спеціальних операцій, але їх просто не вистачало.

Наскільки це можливо, ефективно, ССО запрацювали в 2015 році. А до того, армійський спецназ як структурний підрозділ ССО використовували просто як кваліфіковану піхоту. Це в свою чергу відображалося на ефективності діяльності цих підрозділів. В межах статті немає змоги описати прорахунки вищого військового керівництва у використанні спецназівців.

Звичайно, українські ССО хоч і знаходилися в зародковому стані, але не сиділи склавши руки, а напрацьовували власні алгоритми проведення успішних операцій. Яких треба говорити прямо було чимало.

Так одного разу через свою агентуру, бійці дізналися, що росіянами в селі N. на тимчасово окупованій території в секторі М була облаштована база паливо-мастильних матеріалів (ПММ). Це село знаходилося в 10 км від фронту. Для прийняття остаточного рішення за отриманимм даними потрібно було впевнитися в їх достовірності. Для цього на місце ймовірної бази була відправлена група спецназу. Після проведення розвідки місцевості, спецназівці підтвердили наявність бази. В штабі ССО, не затягуючи з часом прийняли рішення знищити її застосувавши артилерію.  Вже тоді діяли   Мінські угоди, тож потрібно було дочекатися суттєвої збройної провокації бойовиків. Вони як завжди нехтували домовленостями і відкривали вогонь по українським військовим. Тому під час однієї з таких провокацій, українська артилерія відкрила вогонь, але не тільки по позиціям бойовиків, а й по базі ПММ. Як результат база бойовиків палала більше години. Результат був приголомшливий.

Далі, неподалік одного тимчасово окупованого міста, бойовики облаштували місця для САУ, які обстрілювали позиції українських бійців. Отримавши оперативну інформацію, ССО встановило зв’язок зі своїми агентами, які чітко вказали на місце виїзду для стрільби ворожої батареї. Командир дав наказ групі армійського спецназу перевірити інформацію і замінувати під’їзди до облаштованих позицій. Перевірка показала правдивість даних. Розвідники замінували дороги. Через декілька днів, на протитанкових мінах підірвалися три САУ. Після цього, у бойовиків на цій ділянці фронту  зникло бажання вести артилерійські обстріли. І таким способом було знищено багато російських танків, САУ, артилерійських систем.

Ні для кого не є таємницею, що регулярні підрозділи російської армії використовують війну в Україні як полігон для тренування та апробації своїх новітніх військових технологій та зброї. Так до бійців ССО в одному з секторів зони АТО надійшла інформація що росіяни використовують новий комплекс РЕБ (радіоелектрона боротьба), який працював недалеко від лінії зіткнення. Але не маючи сучасних систем перехоплення та визначення місцезнаходження, вони не могли точно визначити його місце перебування. Ця російська система істотно дошкуляла українським силам. Тоді було прийнято рішення спільними зусиллями різних видів розвідок та агентурних даних відпрацьовувати інформацію по квадратам, де гіпотетично могла перебувати ця станція. Так з часом за методом виключення, цю новітню російську розробку було знайдено і згодом знищено однією з груп спецназу.

В силу таємності та засекреченості діяльності ми не можемо розповісти про більшість успішних операцій Сил спеціального призначення.

Але на жаль не все так безхмарно для них. Незважаючи на свій високий статус, у ССО вистачає проблем з забезпеченням особливо зі спеціальними авто, оптикою, зв’язком. В цьому відношенні українські специ відстають від російських, в яких на це виділяються значні суми коштів. Як правило, ці технічні засоби купуються або за допомогою волонтерів, або за власні кошти.

Бійці жаліються також, що Міністерство оборони зовсім не забезпечує їх безпілотниками. Все й досі лежить на тих же волонтерах.

Для того, щоб ефективно виконувати свої завдання ССО повинно бути окремим структурним підрозділом Збройних Сил України, якому повинні підпорядковуватися армійські полки спецназу, радіотехнічна розвідка і т.д. Необхідно чітко розуміти, що такі підрозділи застосовують не стільки силові методи, як проводять витончені, ювелірно точні операції, бо вони в першу чергу повинні боротися за розум людей, за їх прихильність застосовуючи новітні технології. Тому розвиток цього виду військових підрозділів є ключовим при проведенні реформ в ЗСУ.

 

Джерело: tyzhden.ua (автор: Анатолій Шара) 

 

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Пророческие слова Кеннеди в 1962 году

Кругом пестрят новости о так называемой новой «гибридной войне», войне которая пришла на смену войнам, ...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *