Головна / Статті / Військова тема / Наші сусіди: Збройні сили Угорщини

Наші сусіди: Збройні сили Угорщини

Продовжуємо  рубрику про армії наших сусідів. Можливо для порівняння, можливо для ознайомлення, а можливо просто для розуміння військового потенціалу наших сусідів. Отже – Угорщина, сухопутний сусід України – повноправний член НАТО. Вона приєдналася до альянсу у березні 1999 року. У рейтингу Global Firepower Угорщина займає 64-е місце, поступаючись у військовій могутності Португалії і трохи випереджаючи Ємен.

Навесні 1990 року уряд Угорщини заявив, що не очікує нападу на країну ззовні. Проте характер сучасних загроз вимагає наявності боєздатних збройних сил, щоб протистояти конфліктам і проявів тероризму усередині країни. Після цього пішов довгий процес реорганізації та скорочення збройних сил і приведення їх у відповідність до стандартів НАТО.

При цьому на озброєнні як і раніше стоїть радянська техніка, тільки її стало набагато менше. Виняток, щодо західних взірців зброї, становлять 14 шведських винищувачів фірми SAAB, отриманих по лізингу, і французькі ПЗРК «Містраль». Угорська армія по угорськи звучить  – Модер хонвідщіг. угорці мають сухопутні війська, військово-повітряні сили й оскільки виходу до морів чи океанів не має – військово-морської складової теж.

Головнокомандуючим збройними силами, відповідно до конституції країни, є президент. Він здійснює загальне керівництво через міністра оборони (цивільна особа).

Загальна кількість військових становить близько 26 000 (включаючи різні допоміжні загони різних структур), резерв включає в себе близько 40 000 осіб. У воєнний час в інтересах армії можуть бути задіяні прикордонні війська яких налічується десь 10 тис. прикордонників, які організаційно входять до складу Міністерства юстиції та охорони правопорядку. З 2004 року комплектування угорської армії особовим складом здійснюється на контрактній основі. Мінімальний термін контракту для офіцерів і унтер-офіцерів п’ять років, максимальний – 20 років. Для сержантів і рядових, відповідно, – два роки і 15 років.

СУХОПУТНІ ВІЙСЬКА УГОРЩИНИ

Сухопутні війська (СВ) – основний і найчисленніший вид збройних сил. Сухопутні війська Угорщини включають: дві піхотні бригади (5-ту та 25-ту), два полки (43-й зв’язку та забезпечення управління, 64-й полк тилу), три батальйони (34-й сил спеціальних операцій, 37-й інженерний і 93 -й РХБЗ), а також центр бойової підготовки «Баконь».

На озброєнні СВ знаходиться: 30 танків Т 72, 380 штук –  БТР-80 / -80А, 18-ть 152-мм гармат Д-20, 50 штук мінометів калібру 82-мм, протитанкові засоби (ПТРК «Фагот», «Конкурс» та інші радянські взірці).

Командний склад СВ бере участь в навчаннях НАТО, які проводяться як на території Угорщини, так і за її межами. В рамках бойової підготовки підрозділів відпрацьовуються головним чином завдання з блокування кризових районів, охорони об’єктів, супроводу конвоїв – тобто більш другорядні ролі та задачі у військовій структурі НАТО.

ВІЙСЬКОВО-ПОВІТРЯНІ СИЛИ

ВПС складають 5900 осіб. Організаційно ВПС Угорщини включають: 59-ту авіабазу (до її складу входять всі військові та транспортні літаки країни), 86-ту авіабазу (всі бойові вертольоти), 12-й зенітно-ракетний полк (всі наземні засоби ППО), 54-й радіотехнічний полк. На озброєнні ВПС є всього 12 багатоцільових винищувачів SAAB JAS-39C «Грип» і два навчальних SAAB JAS-39D (взяті в лізинг у Швеції). Крім того, на зберіганні знаходяться 25 одиниць МіГ-29, вісім Су-22, та 53 штуки стареньких МіГ-21. По планах угорського командування, частину літаків радянського походження планується продати, частину просто утилізувати.

Транспортну авіацію складають усього чотири Ан-26. Вертольотів в угорських ВПС є: 13 багатоцільових Мі-8 (ще 14 на зберіганні), сім Мі-17. На зберіганні знаходяться 43 одиниці ударних Мі-24, які не задіяні в жодних польотах чи миротворчих місях.

Наземна ППО забезпечується 16 застарілими ЗРК «Куб» і 94 ПЗРК  «Ігла» та «Містраль», загальна кількість становить близько 100 штук. Необхідність суворої економії фінансових коштів робить негативний вплив на організацію бойової підготовки ВПС Угорщини. З метою зниження витрат на проведення заходів навчально-бойової підготовки і економії ресурсу льотної техніки максимально використовуються тренажери, які не вимагають ніякого палива. З цієї причини наліт угорських льотчиків бойової і військово-транспортної авіації досить низький – не більше 50 годин на рік.

Зібрано з відкритих джерел інструкторським складом військово-патріотичного центру “3-й полк”

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Пророческие слова Кеннеди в 1962 году

Кругом пестрят новости о так называемой новой «гибридной войне», войне которая пришла на смену войнам, ...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *