Головна / Статті / Військова тема / Ночуємо на природі? Рекомендації як не замерзнути

Ночуємо на природі? Рекомендації як не замерзнути

Хоч вже початок травня і йде діло до тепла, та все ж навіть літом ночами буває прохолодно. А якщо у раньовесняні чи осінні дні то це особливо прохолдні ночі. Кілька головних та базових рекомендацій по ночівлі на природі вночі, щоб не промерзнути та бути здоровим. Інформація підійде як туристам так і військовим.

Найперше це – правильно одягнутися – це, найголовніше при ночівлі, що не дозволить вам замерзнути вночі. Якщо є можливість, то краще придбати термобілизну (і термошкарпетки). Термобілизна добре зберігає тепло тіла і що більш важливо – ефективно відводить від тіла вологу, яка не осідає в одязі і не посилює охолодження тіла.

Правильний одяг для ночівлі

Якщо у вас немає термобілизни, яка відводить вологу під час походу, і ваша спідня білизна пропотіла, то перед ночівлею потрібно обов’язково переодягнутися в сухий одяг. Ніколи не залазьте в мішок в мокрому одязі – так недовго і застудитися.

Шкарпетки краще всього використовувати вовняні і такі, щоб не дуже щільно облягали ногу. Навіть якщо вам холодно в нижній одязі, не слід відразу надягати на себе додатковий одяг, краще її згорнути і покласти під голову.

При «упаковці» себе в спальник, ви можете цілком нагрітися, і якщо через деякий час вам буде холодно, то ви можете дістати одяг з-під голови і одягнутися.

Якщо натягнути на себе багато одягу відразу і залізти в спальник, вам спершу може стати жарко і ви спітнієте, що дуже погано. Через деякий час піт охолоне і буде сприяти охолодженню тіла всю ніч.

При відсутності термобілизни добре підійдуть вовняні штани, тельняшка, вовняні шкарпетки. Решту одягу можна сховати.

Грілка

Якщо у вас є пластикова пляшка, в неї можна набрати гарячої води зробивши з неї імпровізовану грілку. Така грілка покладена в спальник допоможе вам зігрітися, але довго вона підтримувати тепло не зможе.

Довше буде тримати гладкий камінь середніх розмірів який теж можна нагріти в багатті після чого покласти в спальник попередньо загорнувши в щільний мішок. Камінь має набагато більшу теплоємність ніж вода і буде значно довше гріти.

«Ноги в рюкзак»

Так як ноги найчастіше починають мерзнути першими можна створити додатковий шар термоізоляції для них заснув ноги в рюкзак. Спати буде не дуже зручно але тепліше.  Також додатковий шар термоізоляції можна створити накрившись поверх спальника курткою.

Ущільнюємо спальник

Цей спосіб полягає в тому що б залишити якомога менше вільного місця в спальнику що дозволить зменшити повітряний прошарок в спальнику.

Для цього потрібно залізти в спальник і запхати предмети одягу так що б вони щільно вклалися в спальнику. При цьому потрібно щоб одяг обов’язково був сухий. Це допоможе не замерзнути.

Спальник

Так само досить ефективний спосіб не замерзнути холодної ночі це спати в спарених спальниках. Два людських тіла в одному просторі спальника будуть довше утримувати температуру потрібну для комфортного сну.

В ідеалі, якщо дуже холодно, потрібно обійнятися або притулитися одне до одного щоб гріти один одного. До того ж такий спосіб може бути навіть приємним якщо ви спите з представником протилежної статі)). Ще тепліше спати втрьох, в двомісному спальнику, ніж в трьох спальниках, та й нести менше. Якщо немає можливості з’єднати спальники можна просто спати притулившись один до одного в спальниках. Спальний мішок.

У нескладних походах можна використовувати мішок-ковдра.

Під спину в будь-якому випадку необхідно покласти пенополеурітановий килимок.

Спальний мішок обов’язково вивертайте навиворіт щоранку і гарненько струшуйте, перш ніж укласти на зберігання. Увечері постарайтеся “збити” його, щоб поліпшити його теплоізоляційні властивості.

Як спального мішка можна використовувати звичайний поліетиленовий, який може захистити вас від вітру і дощу; краще, звичайно, вкласти в нього звичайний мішок з ряднини так буде і тепліше, і зручніше. Теплоізоляційні властивості такого мішка можна поліпшити, якщо між зовнішнім і внутрішнім шаром набити утеплювач з соломи, трави, моху або картону.

«Спати на багатті»

Суть цього способу полягає в тому що б «нагріти землю» на якій ви будете ночувати. Для цього помста ночівлі очищається від снігу. Викопується невелику яму приблизно в 20 см в глибину і пів метра діаметром і в ній розпалюється багаття.

Вогнище потрібно палити досить довго використовуючи середнього і великого розміру дрова для утворення великої кількості вугілля. Після того як дрова перегорять потрібно рівномірно розподілити дрова по викопаній ямі закидати вугілля шаром землі не менший десяти сантиметрів. При цьому дуже важливо стежити що б вугілля не залишилися на поверхні.

Після цього на місце поверх закопаних вугілля можна класти спальник. Земля в цьому місці буде добре прогріта, по початку можливо буде навіть жарко, і буде зберігати тепло досить довго поступово остигаючи, що дозволить вам не замерзнути до ранку.

Навіть борючись за виживання вам доведеться проводити, як мінімум, одну третину часу уві сні або відпочиваючи. І дуже важливо забезпечити собі в цей час комфорт, оскільки від цього залежить ваш душевний і фізичне самопочуття.

Військово-патріотичний центр “3-й полк”

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Пророческие слова Кеннеди в 1962 году

Кругом пестрят новости о так называемой новой «гибридной войне», войне которая пришла на смену войнам, ...

One comment

  1. СЕГОДНЯ ВПЕРВЫЕ УВИДЕЛ ВАШ САЙТ… БЕЗМЕРНО РАД, ЧТО ТАКИЕ СУЩЕСТВУЮТ! ОГРОМНОЕ СПАСИБО!!! ОЧЕНЬ ЦЕННО И НЕОБХОДИМО!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *