Головна / Статті / Військова тема / Обсяг світового ринку зброї в 2015 році зріс до $65 мільярдів

Обсяг світового ринку зброї в 2015 році зріс до $65 мільярдів

Обсяг світового ринку зброї в 2015 році виріс до $65 млрд, що більш ніж на 10% перевищило значення 2014 року.Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на звіт IHS Global Defence Trade Report. За оцінкою компанії Englewood, це найбільше щорічне зростання на глобальному ринку озброєнь за останні десять років. Воно сталося після різкого збільшення закупівель з боку Саудівської Аравії.

Обсяг імпорту зброї в Ер-Ріяд у 2015 році зріс на 50%, до $9,3 млрд, королівство зайняло перше місце в світі за обсягом імпорту озброєнь. Крім того попит на зброю виріс і в більшості країн Близького Сходу та Південно-східної Азії. До збільшення імпорту озброєнь в Саудівську Аравію призвела операція очолюваної нею коаліції в Ємені і протистояння королівства з його регіональним суперником Іраном.

Минулого року Ер-Ріяд здійснив закупівлю винищувачів F-15, вертольотів Apache, а також високоточної зброї, безпілотних літальних апаратів і обладнання для спостереження, йдеться у звіті IHS Global Defence Trade Report. На другій та третій сходинках — Індія і Австралія. Єгипет зайняв четверте місце в світі за обсягом імпорту зброї, витративши на закупівлю озброєння майже $ 2,3 млрд в 2015 році, говориться в доповіді. До 2013 року країна витрачала на закупівлі зброї близько $1 млрд на рік.

Згідно з прогнозом IHS, в найближчі три роки в зв’язку з нестабільністю нафтових котирувань, країнам-експортерам нафти доведеться скоротити закупівлі озброєння. «Країни будуть менше витрачати на зброю і більше на операції, намагаючись впливати на події в регіоні», — йдеться в доповіді. Автори звіту також прогнозують збільшення Росією, яка наразі є експортером зброї №2 у світі після США, торгівлі з Іраном.

Тегеран після ослаблення західних санкцій взявся за оновлення своїх ВПС. Це «велике» починання, яке може коштувати від $40 до $60 млрд, йдеться в доповіді IHS. Найбільшим експортером озброєнь за підсумками 2015 року залишається США, поставивши зброї та обладнання майже на $23 млрд, з яких товари на $8,8 млрд були спрямовані на Близький Схід. Продажі американських озброєнь зросли за рахунок реалізації літаків і пов’язаних з ними систем. «В майбутньому, загальний обсяг може перевищити $30 млрд, так як постачання [винищувачів] F-35 починають збільшуватися», — йдеться у звіті.

Джерело: www.unian.ua

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Пророческие слова Кеннеди в 1962 году

Кругом пестрят новости о так называемой новой «гибридной войне», войне которая пришла на смену войнам, ...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *