Головна / Статті / Військова тема / Патрон – не все так просто!

Патрон – не все так просто!

Як правило для більшості цивільного населення, та навіть часто і для людей військових або представників інших силових структур патрон є патроном, і відрізняється калібром, чи своїм типом (бронебійний, трасерний і т.д.) в основі це і все. Хоча насправді один і той же калібр може мати неймовірно різні балістичні характеристики у  різних патронах різних конструкцій. 

Оскільки зброярний бізнес це неймовірно прибутковий та дуже конкурентний бізнес, кожна фірма-виробник намагається зробити свій продукт більш конкуретноздатнішим як на цивільному ринку так і на військовому. Це ж стосується не лише виробників зброї але і боєприпасів.

Здавалось би, ну що ж ще  можна  в тому патроні поміняти? Кулю? Гільзу? Капсуль? Саме так! І не тільки, це і  склад пороху, запалювальної суміші у  капсулі, довжину та форму гільзи, довжину та форму кулі та багато іншого. І усі ці фактори мають  вплив на те, як куля полетить у ціль  і як вона досягне цієї цілі. Для наглядності візьмемо два патрони одного калібру, але різних фірм і відповідно свого підходу до конструкції набоїв. А саме калібру .338 Norma Magnum та .338 Lapua Magnum.

Патрон .338 Norma Magnum був розроблений наприкінці першого десятиліття 21 сторіччя американським спортсменом Джимом Слоаном у якості боєприпасу для високоточної стрільби на далекі дистанції, а  саме понад один кілометр! Цей патрон, у порівнянні із аналогічними боєприпасами, забезпечує збільшення ефективної дальності стрільби, а також зменшення польотного часу кулі, велику настильність стрільби і  більш високу вражаючу дію по самій цілі. І до речі, якщо поглянути зовні то це патрон є дуже схожим на інший дуже популярний снайперський боєприпас – .338 Lapua Magnum, хоча і відрізняється від нього по цілому ряду параметрів.

.338 Norma Magnum (знизу) та .338 Lapua Magnum (зверху)
.338 Norma Magnum (знизу) та .338 Lapua Magnum (зверху)

Із самого початку свого створення даний патрон не мав своєї власної назви. А вже у 2009 році усі права на розробку даного боєприпасу були передані шведської компанії-виробнику високоточних боєприпасів “Norma Precision AB”. На початку 2010 року компанія “Norma” сертифікувала патрон за міжнародним стандартом C.I.P. (Permanent International Commission for Firearms Testing – Постійна міжнародна комісія з тестування вогнепальної зброї) і він став офіційно зареєстрованим патроном для гвинтівок.

В  той же час .338 Lapua Magnum створювався як спеціальний снайперський патрон ще у 1989 році для стрільби на великі дистанції. Метою розробки патрона було створити боєприпас і гвинтівку під нього з можливістю прогнозованої стрільби по «ростовой мішені» до 1800 метрів.

Для прикладу, гільза патрона .338 Norma Magnum – пляшкової форми, з виступаючою закраїною, на відміну від гільзи .338 Lapua Magnum  (LM) вона трохи укорочена та розширена. Куля, на відміну від .338 LM, довша і важча. Базовий варіант патрона .338 Norma Magnum споряджається кулею масою 19.4 грама, що досягає початкової швидкості 806 метрів за секунду, що дає дульну енергію близько 6350 джоулів. Цей патрон має  варіанти із кулями масою 16.2 грами, 14.9 грам, 13 грам із початковою швидкістю 889 м\с, 901 м\с  та 979 м\с відповідно.

Куля .338 Norma Magnum (знизу) і .338 Lapua Magnum (зверху)
Куля .338 Norma Magnum (знизу)
і .338 Lapua Magnum (зверху)

Куля патрону .338 Norma Mag має більш низький коефіцієнт аеродинамічного опору, повільніше втрачає швидкість, зберігає більший запас кінетичної енергії при зустрічі із ціллю, а  також вона більш стійка до певного рівня впливу вітру на  кулю під час польоту.

Патрон має менший піковий тиск в каналі ствола, розгін кулі – більш спокійний і плавний, до того ж, куля патрона незвично великої довжини, як наслідок – майже ідеальна стабільність в польоті при зменшенні втрат енергії і збільшенні поперечного навантаження, що дає значне збільшення проникаючої здатності кулі в порівнянні з кулею .338 LM який до того вважався еталоном високоточного снайперського боєприпасу на дистанціях до 1500 м.

Клеймо фірми-виробника із вказанням калібру кулі на дні гільзи патрону .338 Norma Magnum
Клеймо фірми-виробника із вказанням калібру кулі на дні гільзи патрону .338 Norma Magnum

Із самого початку цей патрон вважався чисто комерційним проектом і його вартість для снайперського боєприпасу виявилася досить високою (для прикладу у США вартість одного патрона у 2012 році склаладала не менше $ 11.5) в зв’язку з чим він відразу не набув широкого поширення, але встиг завоювати популярність у професіних стрільців-спортсменів та військових снайперів.

Окрім використання військовими, набій .338 Lapua Magnum стає все більш популярним серед мисливців та цивільних любителів високоточної стрільби на велику відстань. Із .338 Lapua Magnum можна вбити будь-яку дичину, в  т.ч. африканських великих копитних тварин. Теж стосується і .338 Norma Magnum який спочатку позиціонувався як чисто спортивний патрон, але в зв’язку з дуже хорошими балістичними характеристиками патрона майже відразу зацікавив військових і поліцію. В результаті вже на початку 2010-х років були створені моделі снайперських гвинтівок під цей набій.

Що стосується .338 Lapua Magnum. то у листопаді 2009 року британський снайпер Крейг Гаррісон пострілом з гвинтівки L115A3 Long Range Rifle (AWM) встановив світовий рекорд по влучності пострілу в бойових умовах на відстань 2475 метрів!!! Він використав нестандартний набій підвищеної потужності 91,4 мм завдовжки і 16,2 г (250 гран) кулею з високим аеродинамічним коефіцієнтом саме у калібрі .338 Lapua Magnum.

Конкуренція між .338 Norma Magnum та .338 Lapua Magnum триває і має своїх як фанатів так і критиків, які кожен із них доводить свої думки і свої спостереження використання даних патронів. Ця стаття не є пропагандою якогось із патронів, а лише показує наскільки об’ємною та цікавою є наука про боєзапаси їх балістичні властивості та балістику як предмет – зокрема. Також стаття не являється професійним “посібником”, але несе в собі цікаву  інформацію для тих кому цікава дана тематика.

Військово-патріотичний центр “3-й полк”. Бормовий Руслан.

 

 

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Пророческие слова Кеннеди в 1962 году

Кругом пестрят новости о так называемой новой «гибридной войне», войне которая пришла на смену войнам, ...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *