Т-84 “Оплот”

Харківська школа танкобудування вважається однією з найкращих у світі. Наразі вінець творіння харків`ян на сьогодні – основний бойовий танк БМ «Оплот».

Розроблений наприкінці 1990-х, він багато в чому заснований на Т-80УД, що є дизельною версією Т-80, який у свою чергу був спершу задуманий як газотурбінна версія Т-64.

“Оплот” у заводських цехах.

Основною зброєю танка є 125-міліметрова гладкоствольна гармата КБА-3 українського виробництва, що дає змогу вести вогонь протитанковою ракетою «Комбат» із лазерним наведенням й уражати цілі на відстанях до 5000 м. «Оплот» має комбіновану систему захисту, що передбачає пасивну броню, вбудований динамічний захист новітнього покоління типу «Ніж» і низку інших пристроїв захисту. Тандем пасивної броні та вбудований динамічний захист забезпечують «Оплоту» захист від найсучасніших протитанкових засобів. Щоб ефективно протистояти високоточним засобам ураження противника, що використовують лазерну систему наведення, на танку також встановлений комплекс оптико-електронної протидії «Варта».

Екіпаж і внутрішнє обладнання Т-84 захищені спеціальною системою від впливу ядерної зброї, радіоактивного пилу, отруйних і бактеріологічних речовин. «Оплот» має антирадарне покриття, крім того, його башта оснащена гумовими щитками, що звисають із передньої її частини, знижуючи помітність танка для радарів.

Для зменшення помітності може бути застосована вітчизняна маскувальна конструкція «Контраст». Двигун танка «Оплот» 6ТД-2 потужністю 1200 к. с. здатний ефективно працювати за будь-яких погодних умов, зокрема при високих температурах навколишнього середовища. Місткість внутрішніх паливних баків становить 700 літрів, ще 440 літрів перебувають у додаткових баках. Повітрозабірний пристрій двигуна дає змогу танку долати водні перешкоди глибиною до 1,8 метрів без підготовки.

Дах моторно-трансмісійного відділення оснащений спеціальними теплоізоляційними пристроями для зниження теплової помітності танка. Виробництво першого танка почалося наприкінці 2008 року і зайняло три місяці. У травні 2009 року танк був прийнятий на озброєння Збройних сил України під назвою БМ «Оплот».

“Наш танк на виставці в Абу-Дабі.

Дебют нового українського танка відбувся 24 серпня 2009 року під час параду з нагоди Дня Незалежності України. У 2009 році був укладений контракт на поставку 10 танків БМ «Оплот» Збройним силам України за ціною 29,5 млн гривень за одиницю, через брак фінансування виконання контракту було припинено. Станом на початок 2012 року українська армія мала в своєму арсеналі лише один танк БМ «Оплот». 20-24 лютого 2011 року танк уперше був показаний за кордоном — на 10-й Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі.

Вже 1 вересня 2011 року Таїланд уклав контракт на поставку 49 танків спеціальної модифікації «Оплот-Т». Порівняно з варіантом для української армії внесені деякі зміни у внутрішнє обладнання, обладнання зв’язку і шоломофони, встановлений кондиціонер для комфортної роботи танкістів в умовах тропічного клімату. Всього до листопада 2016 року тайці отримали 25 танків. Крім того, один танк «Оплот-М» був закуплений Пакистаном  для випробувань.

Під час війни на Донбасі, за непідтвердженими даними, єдиний БМ «Оплот» Збройних сил України взяв участь в боях на «Бахмутській» трасі, що на Луганщині. Планується закупити партію танків для ЗСУ, але стримує велика ціна – так, експортна для Таїланду становить приблизно 4 млн доларів за одиницю.

Крім танка Т-84 «Оплот», існує також версія Т-84-120 «Ятаган». Цей танк був створений в 2000 році. При його розробці використовувалися технічні рішення, перевірені при модернізації танка Т-72-120, на якому вперше був застосований новий автомат заряджання для гармати, розміщений в ізольованому автономному відсіку в кормі башти. Танк озброєний 120-мм гарматою — пусковою установкою, що відповідає стандартам НАТО. Цей танк готувався для участі в турецькому танковому тендері і передбачав також установку приладів прицілювання закордонного виробництва.

Джерело: cheline.com.ua (Автор: М.Жирохов)

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Система THAAD в глобальной структуре ПРО США

Как сообщается на официальном сайте Тихоокеанского командования вооруженных сил США, комплекс ПРО предназначен «исключительно для защиты Республики ...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *