Головна / Статті / Геополітика / Психологічні операції – що це?

Психологічні операції – що це?

Психологічні операції – це спланований комплекс заходів, спрямований на передачу спеціально відібраної інформації для певної аудиторії (клас, школа, соціальна група, район, регіон, країна, народ, нація і т.д. – меж не має) з головною метою впливу на її розум, емойційні стани і т.д. Головна мета це створення сприятливих умов у суспільстві для проведення різноманітних заходів та подій в інтересах тих хто подає дану інформацію з метою.

В залежності від мети та завдань психологічні операції спецслубами різних країн при підтримці засобів масової інформації  як правило можуть здійснюватись на основі таких методів впливу як:

Попередження – це доведення до аудиторії (об’єкт на який здійснюється вплив) певного змісту повідомлень про можливі або ж існуючі для них (нього) загрози в разі не здійснення певних дій з боку даної аудиторії.

Переконання – являє собою цілеспрямоване, послідовне навіювання та роз’яснення певної поданої інформації об’єкту впливу такими повідомленнями, які він сприйматиме за абсолютну істину.

Ізолювання – це штучне створення умов, через які об’єкт впливу є обмеженим у використанні достовірних інформаційних систем з метою порівння наданої інформації.

Спонукання – є розповсюдженням спеціально підготовленої інформації, або ж штучне створення таких обставин які провокують об’єкт на який здійснюється вплив, до певних “запрограмованих” дій.

Залякування – являється донесенням до об’єкту впливу спеціальної інформації, або штучне створення таких обставин, що викликають у нього відчуття сумнівів, зневіри, паніки, відсутності безпеки та ін.

Дискридетація – це підрив довіри суспільства (або окремої соціальної групи)  до об’єкту впливу для обмеження його дій в певних конкретних обставинах, та зменшення довіри до нього з боку інших інших (індивідумів, соціальних груп, верств населення, регіонів, народів і т.д.).

Компроментація – являє собою виставлення об’єкту впливу або ж його дій в негативному світлі з метою завдання шкоди його репутації та зменшення довіри до нього, а також зниження можливостей його впливу.

Дезінформація – навмисне та цілеспрямоване повідомлення стосовно об’єкту впливу неправдивих відомостей для того, щоб він приймав хибні рішення які базуються на недостовірній інформації.

Для прикладу можна навести кілька «гіпотетичних» факторів по кожному із методів проведення спеціальних операцій.

Візьмемо наприклад такий метод як – переконання. В країні «Х» потрібно ввести закон про спостереження за громадянами без рішення суду. Однак громадяни і певні кола влади проти, тоді створюється певна ситуація, яка матиме безпосередній вплив на майбутні прийняття рішень по необхідному питанню. І «наприклад» секретними службами даної країни підривається 2 великих супермаркети, гинуть люди – а по ТВ і у всіх ЗМІ (в тому числі спеціально проінформаних і працюючих на певні державні кола) звучить переконання, наводяться штучно створенні докази, що необхідно прийняти даний закон для запобігання майбутнім схожим випадкам.

Інший приклад – ізолювання. В країні «Д» частина якої захоплена іншою країною, загарбниками вимикаються «чужі» канали телебачення і не допускається друкована преса із тої частини країни «Д», де влада країни-окупанта відсутня. Для того, щоб населення  окупованої території було на боці загарбників, створюється штучна ізоляція у інформаційному просторі через спеціальні заангажовані ЗМІ, які постійно говорять про одне і теж, що вигідно саме для країни-окупанта. Не маючи змоги отримувати іншу інформацію, населення окупованого регіону вірить, що «так треба і так правильно» і що окупант взагалі не окупант, а друг й майже визволитель.

Приклад психологічної операції по методу – попередження. У великій країні «Р», існує проблема із довірою народу до власного керівництва. Тоді створюється міф, який часто може бути підкріплений певними штучно створеними подіями, які будуть через засоби масової інформації (інтернет, телебачення, газети, журнали, радіо та ін.) програмувати народ країни «Р» про загрозу зовнішнього вторгнення. Постійне нагнітання даної інформації у критичні для керівництва часи, коли народ починає знову бути не вдоволеним владою, дозволяє стримувати антиурядові події. Тоді знову запускається метод – попередження який дає «настанову» людям, що ось-ось може відбутись зовнішнє вторгнення, потрібно бути одним цілим і виконувати та сприймати нові закони та вимоги які слугуватимуть захистом задля недопущення дій агресора по відношенню до країни «Р», що в свою чергу буде підкріплюватись іншими методами такими як дезінформація та залякування.

Найбільш грамотно та цілеспрямовано працюють відповідні органи по здійсненню психологічних операцій у: США, Росії, Франції, Китаї, Ірані, КНДР та деяких інших країнах світу. Хоча варто зауважити, що певною мірою такі операції проводяться у всіх країнах, різниця у об’ємах даної інформації та частоті її подання відповідно до рішень які потрібно здійснити, або навпаки завуаліювати керівництву країни у своїх власних кордонах, чи налаштувати регіони чи цілі народи у іншій країні на потрібний лад для чого і будуть здійснюватись психологічні операції зазначеними вище методами впливу на людські маси.

Окрім методів про які описано вище, є ще й способи здійснення спеціальних психологічних операцій такі як: демонстрація, інформаційне перевантаження, контекстна суперечність, психологічна інверсія та багато інших, але це вже окрема тема.

Автор: Руслан Бормовий, керівник військово-патріотичного центру ” 3-й полк “.

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

В мире будет больше ядерных держав?

Будет трудно найти двух более решительных врагов Ирана, кроме Саудовской Аравии и Израиля. Последняя страна ...

One comment

  1. Капец просто! “то ж тогда получается? Никому не верить?
    А как различать правду и ложь тогда?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *