Головна / Статті / Військова тема / Деякі факти про володіння зброєю цивільним населенням у США.

Деякі факти про володіння зброєю цивільним населенням у США.

Українцям часто розповідають, що вони, буцімто, не готові до вільного доступу до вогнепальної зброї, і що її велика кількість на руках у населення призведе до підвищення рівня злочинності та вбивств.
Американцям теж розповідають схожі казки вже не перший рік, але все стає на свої місця, коли факти підкріплюються цифрами і статистикою. Пропонуємо розглянути інфографіку, в якій розвінчується міф про те, що «зброя – це причина всього лихого».

У США вогнепальну зброю найчастіше використовують для самооборони. Звісно, її також використовують і для умисних убивств, самогубств, а іноді вона фігурує у нещасних випадках через необачність.

A factual look at guns in America

Ще один факт, на рахунок того, що чим більше зброї – тим краще, є статистика володіння. На руках у американців знаходиться 270 млн. одиниць цивільної вогнепальної зброї, і за кількістю зброї на душу населення США посідає перше місце у світі. На 100 осіб там припадає 88,8 одиниць зброї.

A factual look at guns in America

Для прикладу, в Ємені ця цифра становить 54,8, у Швейцарії – 45,7, у Фінляндії – 45,3. Але найвищий коефіцієнт убивств на душу населення, як не дивно, не в США, а в Гондурасі. На 100 тис. осіб там припадає 91,6 убивств на рік, в Сальвадорі – 69,2, в Кот-д’Івуарі – 56,9, на Ямайці – 52,2, в США – лише 4,8.

 

A factual look at guns in America

Згідно із доповіддю, яка була опублікована у науковому журналі «Harvard Journal of Law & Public Policy», має місце негативна кореляція між володінням зброєю та кількістю скоєних тяжких злочинів, іншими словами: більше зброї = менше злочинності.

У країнах з жорстким збройовим законодавством рівень убивств перевищує аналогічні показники в країнах із вільним обігом зброї. Для порівняння: у дев’яти європейських країнах з найменшою кількістю зброї у населення трапляється у три рази більше вбивств, ніж у дев’яти європейських країнах з найбільшою кількістю зброї у населення.

Наприклад, незважаючи на те, що в Англії заборонено володіти короткоствольною зброєю, Англія носить звання «найкривавішої країни» в ЄС. За рік там відбувається 2034 тяжких злочинів на 100 тис. населення. В США ця цифра становить 466.

У 1997 році після приходу до влади лейбористів і запровадження заборони на зброю, кількість випадків насильства за 10 років зросла на 77%. Найпоширенішою зброєю у цих нападах є кухонний ніж, тому група британських докторів навіть запропонувала заборонити довгі гострі кухонні ножі.

A factual look at guns in America

Згідно зі статистикою ФБР, у штатах, в яких дозволено приховано носити зброю, зменшилась кількість умисних убивств (на 8,5%), зґвалтувань (5%), нападів при обтяжуючих (на 7%), а також пограбувань (3%).

На думку хоплофобів, щоб населення почувало себе у безпеці, потрібно створити більше «зон, вільних від зброї». Але вони замовчують один факт: не рахуючи одного випадку, в США з 1950 року всі акти масових вбивств відбувалися саме у «зонах, вільних від зброї». Незважаючи на суворе збройове законодавство, 3 з 6 найжорстокіших масових вбивств у школах відбулися в Європі.

A factual look at guns in America

Крім того, озброєні громадяни краще за поліцейських справляються зі злочинцями: у США налічується 794 тис. поліцейських, а озброєних громадян – 80 млн. Відсоток помилок, які вони допускають, становить 11 і 2 відповідно.

Кількість жертв психів, котрі влаштовують масові вбивства, також свідчить про більшу ефективність озброєних громадян, ніж поліцейських: коли серед ймовірних жертв виявляється озброєний громадянин, то псих, пересічно, встигає вчинити 2,3 убивства (проти 14,3, коли всі жертви неозброєні).

Кількість злочинців, яких убили поліцейські – 606, озброєні громадяни – 1527.

A factual look at guns in America

На останок наведемо один факт: в 1982 у місті Кеннесо, штат Джорждем, була ухвалена законодавча постанова, за якою у всіх домоволодіннях має бути вогнепальна зброя для самооборони.
Кількість пограбувань будинків відразу ж зменшилась на 88%. І сьогоднішній день кількість насильницьких злочинів у цьому місті на 85% менша, ніж пересічно по всій країні.

Що краще: учинити так, як влада міста Кеннесо, де злочинці не наважуються зв’язуватися з озброєними громадянами, або створювати «зони, вільні від зброї», де людей стріляють, наче банки у тирі?

Джерело: http://wartime.org.ua

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Пророческие слова Кеннеди в 1962 году

Кругом пестрят новости о так называемой новой «гибридной войне», войне которая пришла на смену войнам, ...

3 коментарі

  1. В нас такого не буде. Навіть близько. Підтасують “вільні опитування” і скажуть, що 90% населення вільної продажі, тобто ПРОТИ ЗБРОЇ, та й усе (

  2. А вот нашим руководителям страны данная статистика известна? Они во все наводят пример США, так вот пусть так и сделают с оружием! Население себя защищенней будет чуствовать,, не это ли роль государства?

  3. Михайло

    Це файно, що в них так.

    Але наше суспільство не готове до вільного доступу зброї. Потрібно проводити це якось поступово, використовуючи досвід Європи – це нам ближче, ніж США.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X