Головна / Статті / Історія / “Вільна Франція” часів капітулянта маршала Петена

“Вільна Франція” часів капітулянта маршала Петена

Буде літер багато. Але це варто знати… “До кінця тридцятих років французька армія вважалася найпотужнішою в Європі. Коли Гітлер домовився зі Сталіним і вторгся до Польщі, Франція, слідом за Англією, оголосила Німеччині війну. За ідеєю, це подія сама по собі мала змусити Гітлера присісти і включити задню. Але щось пішло не так.

10 травня 1940 німці почали наступ в Арденнах, а 14 червня німецька армія увійшла в Париж. Через тиждень Франція капітулювала.

Особливо знущальний зигзаг історії полягає в тому, що вже напередодні поразки французький уряд закликав до влади героїв-переможців Першої світової – 84 -літнього маршала Філіпа Петена (перемога під Верденом в 1916 році) і 72-літнього генерала Максима Вейгана (під час підписання Компьенского перемир’я зачитував німцям його умови). Через тиждень після призначення герой-переможець Вейган запропонував припинити “безглузде кровопролиття” і укласти з німцями перемир’я.

Ще через 2 тижні, напередодні вступу німців до Парижа, про перемир’я заговорив і маршал Петен. Вже після падіння Парижа, коли французький уряд втік в Бордо, не бажаючого здаватися прем’єр-міністра Поля Рейно відправили у відставку, а його місце зайняв Петен, який негайно закликав французів “перестати стріляти”.

Пропозиція Петена була сприйнята в сіспільстві. І тільки 50-літній Шарль де Голль з Лондона закликав французів продовжувати чинити опір. У відповідь уряд Петена заочно піддав де Голля військовому трибуналу і засудив до смерті.

Отже, Франція окупована, але не повністю. Рейх забрав собі 60% території Франції, решта 40%, так і бути, залишилося за французьким урядом. Сам уряд перебрався в містечко Віші, а залишений клаптик суверенної Франції гордо назвали “Вільної зоною”.

Епоха республіки закінчилася, почалася епоха колабораціонізму. Слово “колабораціонізм”, до речі, придумав рятівник нації маршал Петен.

Перше, що зробили  це змінили Конституцію. Вся влада переходила до “глави держави” Петена, а гасло французької революції “Свобода, рівність, братерство” було замінено на “Праця, сім’я, батьківщина”.

Почались переслідування євреїв. Почали з перепису євреїв, продовжили забороною займати державні посади, і вже до кінця року перейшли до арештів усіх євреїв-іноземців. У грудні 1940-го в таборах “Вільної зони” сиділо більше 50 000 євреїв.

Далі більше. У 1941 уряд Віші зайнявся єврейською “деолігархізацією”. За новим законом їхні підприємства “аріанізовувались” і конфісковувались. Німецький Рейх теж не залишився у програші, тому що “вільна Франція” щедро постачала його робочими руками.

Будувати в Німеччині “новий світовий порядок” відправлялися пачками як євреї, так і французи. Причому апетити Рейху росли рік від року. В рамках колаборації уряд Петена взяв участь і в гітлерівському “остаточному вирішенні єврейського питання”.

У 1943 було створено “Французьку Міліцію”. Нова Міліція покликана боротися з “тероризмом”  “виразкою єврейства”.

Дивно, але перемир’я з  Німеччиною, договорняки десь посередині і навіть боротьба з євреями не врятували колабораціоністів від повної окупації. Коли в 1942-му союзники висадилися в північній Африці, французькі колонії перейшли на сторону воюючої Франції Де Голля. Гітлер зрозумів, що досить награвся, і в 43-му окупував Францію повністю. До бенкету приєдналася Італія, відкусивши собі Корсику й південний схід “Вільної зони”. З цього моменту влада уряду Віші стала формальною впринципі.

6 червня 1944, день “Д”. Союзники висадилися в Нормандії і почали колупати Рейх із заходу. 19 серпня бабахнуло повстання Опору в Парижі. Через тиждень він був звільнений. Де Голль з тріумфом пройшов по Єлисейських Полях.

Тим часом керівники “вішісти” встигли заарештуватися німцями, потім евакуюватися до Німеччини і навіть – будете сміятися – взяти участь у “французькому уряді у вигнанні”.

У травні 1945-го після поразки Німеччини всі “вішісти” були доставлені в Париж, де постали перед судом. Петен, Лаваль і ще ряд товаришів були визнані державними зрадниками. Фінальною дією шоу був розстріл. З конфіскацією.

З поваги до похилого віку обвинуваченого і його заслугам в роки Першої світової війни смертна кара для Анрі Філіпа Петена була замінена на тюремне ув’язнення. У 1951 році він був переведений з в’язниці в цивільну лікарню, де і помер.”

Взято із просторів вільного інтернету

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Битва за Гуадалканал 1942 року

7 серпня 1942 року війська союзників висадилися на островах Гуадалканал, Тулагі та Флорида, щоб запобігти їх ...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *