Головна / Статті / Військова тема / Масові розстріли у США. Новий виток… чого саме?

Масові розстріли у США. Новий виток… чого саме?

25-річна Джордан Анкондо загинула під час стрілянини у супермаркеті техаського прикордонного містечка Ель Пасо у суботу, 3 серпня, рятуючи свого двомісячного сина. Анкондо, прийшла придбати шкільне приладдя для своїх старших дітей, коли у приміщенні Walmart невідомий відкрив вогонь.

«З огляду на травми, які отримав малюк, моя сестра намагалася захистити його. У дитини кілька зламаних кісток, але вона принаймні лишилася живою: Джордан подарувала їй життя», каже сестра дівчини.

Анкондо — одна з 29 людей, які упродовж вихідних 3-4 серпня загинули від масових розстрілів в американських штатах Техас та Огайо. Ще близько півсотні поранені. Ввечері 4 серпня стало відомо про ще один подібний інцидент — в одному з парків Чикаго невідомі обстріляли людей з машини, внаслідок чого семеро осіб дістали поранення. Що наразі відомо про стрілянину та яке покарання загрожує винуватцям?

Як це сталось?

Поліцейським в Техасі знадобилося 6 хвилин, аби дістатися до місця злочину, в Огайо — лише 30 секунд. Втім, запобігти 29 загиблим не вдалося. У містечку Ель-Пасо, розташованому за кілька миль від мексиканського кордону, 21-річний нападник зранку 3 серпня розстрілював людей із гвинтівки. Він зумисне обрав район, де у той час перебувало щонайменше три тисячі людей. Чоловік відкрив вогонь у супермаркеті Walmart, де люди зокрема здійснювали покупки до нового шкільного сезону.

Як розповів очевидець події Мігель Родрігес, він якраз купував іграшки для свого семирічного сина, коли почув постріли та пригнувся до землі. За його словами, зловмисник «почав прострілювати проходи між стелажами — один за одним, з ненавистю».

Нападник убив 20 людей та поранив щонайменше 26, кілька з них — у критичному стані. Місцеві правоохоронці заявили, що розслідуватимуть справу як імовірний злочин на ґрунті ненависті до латиноамериканців. Їх в Ель-Пасо, розташованому на кордоні з Мексикою, близько 80% від загальної кількості населення.

Президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор заявив, що шестеро вбитих у Техасі мають мексиканське громадянство. Мексиканці часто перетинають кордон в Ель-Пасо, аби вирушити на шопінг до супермаркету Walmart на території США.

За тринадцять годин після стрілянини в Техасі стало відомо про розстріли в іншому американському штаті — Огайо.

У зазвичай спокійному районі міста Дейтон 24-річний чоловік відкрив вогонь біля популярного місцевого бару Ned Peppers. На відео, які у соцмережах оприлюднювали очевидці, чути звуки пострілів та видно, як люди тікають із місця події.

«Я був шокований. Нас усіх швидко й безпечно евакуювали і сказали уникати округу Орегон (де сталася стрілянина, — ред.) Я дістався до свого автомобіля, і бачив поліцейських, численні машини швидкої допомоги», розповів ВВС мешканець Дейтона, який перебував на реп-концерті неподалік бару, де сталась стрілянина.

Нападник розстріляв дев’ятьох людей, включно із власною 22-річною сестрою, ще 27 людей поранив, четверо людей у критичному стані. Поліцейський патруль, який перебував неподалік, прибув на місце злочину миттєво — і застрелив нападника, заявив журналістам помічник начальника поліції міста Метт Карпер.

Хто підозрювані у вбивствах?

За підозрою у вчиненні злочину в Ель-Пасо правоохоронці затримали 21-річного американця: його звинувачують у тероризмі і злочині на ґрунті ненависті. Чоловікові, якого американські медіа називають Патріком Крузіусом, загрожує смертна кара.

У поліції заявили, що він є мешканцем міста Аллен, розташованого приблизно за тисячу кілометрів на схід від Ель-Пасо.

За 20 хвилин до початку розстрілів Крузіус оприлюднив у мережі маніфест, де розповів про свої расистські та антимігрантські погляди. У тексті виражено ненависть до іспаномовної громади США. Автор звинувачує мігрантів та «американців нового покоління» у тому, що вони нібито відбирають у місцевих роботу та змішують культури Сполучених Штатів.

Починається документ ствердженням підтримки Брентону Тарранту, який у березні 2019-го розстріляв 50 людей у мечетях в Новій Зеландії (і так само перед злочином оприлюднив власний маніфест). Маніфест Крузіуса з’явився на онлайн-платформі 8chan, де значна кількість дописів має расистський та антисемітський зміст.

За даними американської влади, стрілянину в Огайо влаштував в 24-річний Коннор Беттс. Він був одягнений у бронежилет, маску і слуховий захист. Як розповів начальник міської поліції Річард Біль, стрілець був озброєний гвинтівкою 223 калібру і мав із собою щонайменше сотню набоїв. Така ж зброя була і у винуватця одного з найжорстокіших вбивств за останні роки у США — йдеться про розстріл 20 школярів та 6 дорослих у Ньютауні, штат Коннектикут, у 2012-му році. Беттс замовив свою зброю в Техасі через інтернет і отримав у місцевого продавця.

Як пише The Voice of America із посиланням на інформацію із соцмереж, зловмисник був студентом факультету психології в одному з коледжів в районі Дейтона. Мотиви нападника поки невідомі.

У поліції повідомили, що шестеро із дев’яти вбитих в Огайо — темношкірі американці.

Реакція

Масові розстріли у Техасі та Огайо — 21 та 22 відповідно за ліком із початку 2019-го року у США. Про це свідчать дані про масові вбивства (у яких загинуло 4 і більше людей), які збирає інформаційне агентство Associated Press, USA Today та Північно-Східний університет США. За цей період було вбито 125 людей.

Президент США Дональд Трамп у неділю, 4 серпня, наказав спустити прапори на всіх урядових будівлях на найближчі п’ять днів — «на знак поваги до жертв жахливих актів насильства» у Техасі та Огайо.

«У нашій країні немає місця ненависті», заявив Трамп у неділю журналістам. Він сказав, що вбивства «пов’язані з проблемами психічного здоров’я». За словами Трампа, «багато усього робиться для того, аби запобігти майбутнім атакам» та «Ель-Пасо багато чому навчило».

Водночас кілька кандидатів у президенти на виборах 2020-го року від Демократичної партії частково поклали провину за масові розстріли в Огайо та Техасі на Трампа. Сенатори Корі Букер та Берні Сандерс і колишній конгресмен від Техасу Бето О’Рурк заявили, що «антимігрантська риторика» та «клімат ненависті» спричинили такі події. «Трамп теж відповідальний за це. Він відповідальний, бо він розпалює страх, ненависть і фанатизм», наголосив Букер.

Також демократи наголосили на необхідності переглянути законодавство щодо володіння зброєю у США.

Звинувачення на адресу Трампа відкинув керівник апарату Білого дому Мік Малвейні. «Я звинувачую людей, які є хворими. Люди, звісно чутимуть те, що вони хочуть почути. Але це були політичні мотиви безумної людини», зазначив Малвейні.

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Пророческие слова Кеннеди в 1962 году

Кругом пестрят новости о так называемой новой «гибридной войне», войне которая пришла на смену войнам, ...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

X