Головна / Статті / Військова тема / Наші сусіди: Збройні сили Румунії

Наші сусіди: Збройні сили Румунії

До НАТО Румунія вступила в березні 2004 року і відтоді почала активно перебудовувати свої збройні сили. 2007 року наша південно-західна сусідка Румунія відмовилася від призову й повністю перейшла на контрактну армію. При цьому в кадровому питанні акцент зробили на створенні професійного сержантського корпусу. Побудова національного війська здійснюється у відповідності до «Стратегії розвитку Збройних сил Румунії», розрахованої на період до 2025 року.

З 2004 року країна розпочала модернізувати та оновлювати озброєння свого війська. Хоча через брак коштів останнім часом цей процес дещо сповільнився. Якщо з моменту вступу Румунії до Альянсу її витрати на оборону становили трохи більше 2 % від ВВП, то зараз вони не перевищують 1,4 % на рік. Це зниження спричинене світовою фінансовою кризою 2008 року. Проте сьогодні ситуація дещо стабілізувалася, тож військово-політичне керівництво Румунії оптимістично оцінює перспективи оборонної сфери держави. Про це нещодавно заявив і президент Румунії. Він, зокрема, сказав, що його держава до 2017 року збільшить бюджетні витрати на оборону до 2% ВВП.

Сьогодні Румунія є активним учасником навчань і тренувань, що проводяться під егідою НАТО. Останнім часом спостерігається дедалі більший інтерес США і НАТО до кавказько-чорноморського регіону, і Румунії відводиться важлива роль у встановленні натовського контролю над ним. На території цієї країни відкриваються нові військові бази США і НАТО, в будівництво і модернізацію яких інвестують значні фінансові ресурси.

Румунська армія нині має 3 види збройних сил чисельністю 74 тисячі осіб: сухопутні війська, військово-повітряні та військово-морські сили. З 2007 року в ЗС Румунії підготовка військ проводиться за стандартами НАТО («обкатування» офіцерського складу проводилося в «гарячих точках» — Іраку та Афганістані).

Сухопутні війська цієї держави налічують 48 500 осіб. Основу бойового складу становлять 3 піхотні дивізії, бригада бойової підтримки тощо. В арсеналі — озброєння і військова техніка як радянського виробництва, так і західного та національного. Це, зокрема, танки TR — 85M1, бойові машини піхоти MLI-84, бронетранспортери ZIMBRU, реактивні системи залпового вогню LAROM, засоби ППО — 2K12M KUB, GEPARD, 2P25M KUB, CA-95, OSA-AKM 9K33M3.

У військово-повітряних силах країни авіація організаційно зведена в 4 повітряні флотилії (за прийнятою в ЗС Румунії термінологією): 71-шу та 86-ту бойові, 90-ту транспортну, а також 95-ту, яка має переважно навчальні завдання — забезпечення льотної підготовки.

На озброєнні ВПС Румунії нині знаходяться модернізовані за допомогою ізраїльських фірм винищувачі МіГ-21 радянського виробництва, ресурс яких найближчими роками вичерпується.

Тому в процесі реалізації перебуває програма, за якою Румунія отримає від США американські винищувачі F-16. У цілому плани румунського Міністерства оборони з оновлення парку винищувачів передбачають 3 етапи. 2013 року уряд схвалив проект закону, згідно з яким країна придбає в Португалії 12 багатофункціональних легких винищувачів четвертого покоління F-16 «Файтінг Фалкон». На другому етапі румуни придбають нові F-16, а на третьому — закуплять 24 американські винищувачі-бомбардувальники п’ятого покоління F-35 JSF. Скажу, що Румунія вивчала також можливість придбання шведських винищувачів JAS-39 «Гріпен» і бойових літаків європейської компанії Eurofighter та французької «Дассо».

Крім того, США допомогли якісно модернізувати системи протиповітряної оборони Румунії та виявлення надводних (морських) об’єктів. Під час цього процесу застарілі радянські радіолокаційні станції були замінені на ефективніші американські AN/FPS-117.

Парк військово-транспортної авіації цієї країни також підсилено завдяки іноземній допомозі. Задовго до вступу в НАТО на озброєння армії Румунії надійшли американські військово-транспортні літаки С-130. Це покращило можливості румунських військових щодо їхньої участі в операціях НАТО на віддалених театрах військових дій, зокрема в Іраку та Афганістані.

Військово-морські сили Румунії призначені для захисту національних інтересів держави в акваторії Чорного моря й на річці Дунай. Також у межах членства в НАТО румунські ВМС виконують комплекс завдань, визначених для них командуванням ОВМС НАТО в Європі (штаб у Неаполі, Італія). На сьогодні в бойовому складі ВМС налічується 16 бойових кораблів, 20 бойових катерів, а також 16 допоміжних суден. Крім того, в резерві є 60 кораблів і катерів. У 2006–2008 роках Румунія отримала від Великої Британії 2 фрегати — «Ковентрі» та «Лондон». Це продемонструвало відмову Румунії від орієнтації на озброєння радянського і російського зразка у зв’язку з переходом збройних сил країни на стандарти НАТО.

Нині влада країни вирішила орієнтуватися на національного виробника. Про це свідчить і ухвалена 2012 року кораблебудівна програма, розрахована до 2025 року. Згідно з цим документом до складу ВМС Румунії введуть до 20 нових бойових кораблів і буде модернізовано єдиний підводний човен «Дельфінул» радянського проекту типу «Варшав’янка». Якщо цю програму буде виконано, то до зазначеного часу ВМС Румунії міцно посядуть третє місце за потужністю флоту в Чорноморському басейні, поступаючись лише Туреччині та Росії.

Водночас після подій 11 вересня 2001 року в Румунії прийняли рішення щодо створення підрозділів спецоперацій. Нині у складі ЗС цієї держави функціонують 2 частини, основним призначенням яких є проведення спеціальних операцій — 1-й батальйон спецоперацій Vulturii в місті Тиргу-Муреш та батальйон «агентурної розвідки» в місті Бузеу, а також частина для проведення психологічних операцій.

Батальйон спецоперацій Vulturii має структуру і виконує завдання, аналогічні «зеленим беретам» США. Створення частини, відбір особового складу та його підготовку здійснювали американські фахівці. У складі 1-го батальйону спецоперацій Vulturii налічується близько 500 осіб. До програми їхньої бойової підготовки входять ведення бойових дій, спеціальна розвідка, боротьба з тероризмом, збір даних, звільнення заручників тощо. На озброєнні батальйону є бронемашини на базі позашляховика «Хаммер», а також румунського виробництва «ТАВC-79» і «B-33 Зімбру».

Батальйон «агентурної розвідки» (Human Intelligence) створений на базі 404-го розвідувального центру. Під час виконання поставлених завдань особовий склад цього підрозділу отримує необхідну інформацію від військовополонених, шляхом опитування цивільних осіб у тилу ворога, використання засобів електронного контролю, аерофотозйомки та безпосереднього спостереження.

Джерело: na.mil.gov.ua

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Пророческие слова Кеннеди в 1962 году

Кругом пестрят новости о так называемой новой «гибридной войне», войне которая пришла на смену войнам, ...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *