Головна / Статті / Військова тема / ПТРК проти танків. Принцип дії.

ПТРК проти танків. Принцип дії.

Якщо ви бачите, що на окопи суне ворожий танк і його підбивають гранатою, то це ви дивитесь фільм. Якщо бронетехніка на відстані в 800-900 метрів підбивається РПГ (7-м, 18-м, 22-м, 26-м і т.д.) – ви знову дивитесь фільм. Одним із найефективніших засобів боротьби із танками (якщо у  вас не має “свого”) та бронетехнікою являються сучасні протитанкові ракетні комплекси.

Для боротьби з броньованими цілями на відстані від 500 до 2000 м. застосовуються Протитанкові ракетні комплекси (ПТРК). Розрахунки ПТРК мають вести боротьбу з ворожими танками на далеких відстанях з метою завадити останнім вести настильний (прямим наведенням) вогонь по опорним пунктам на краю оборони. Ручні протитанкові гранатомети  (РПГ) дієві на відстаннях до 500 метрів.

Якраз таки перші ПТРК були розроблені в кінці 1950-х років як засіб боротьби з бронетехнікою противника на дистанціях недоступних для звичайних гранатометів. ПТРК Діляться на легкі 666666(переносні) , із зоною ураження 2 – 2,5 км і важкі (встановлюються на бойову техніку), із зоною ураження 4 – 6 км. За способом наведення протитанкової керованої ракети (ПКР) на ціль ПТРК діляться на три покоління:

ПТРК першого покоління – ракета на ціль наводиться в ручному режимі (цей спосіб називають ще ” трьоточковим” ціль – прицільна марка – трасер ракети). Оператор за допомогою рукоятки управління повинен поєднати трасер ракету з ціллю, одночасно утримуючи їх в полі зору. Передача команд від комплексу до ракети йде по дроту, який розмотується зі спеціальною котушки, що обмежує швидкість польоту ракети 150 – 200 метрами в секунду. Ймовірність влучення становить 60 – 70 %. При запуску ракети з таким способом наведення на ціль існує “мертва зона” в 200 – 400 метрів, обумовлена тим, що оператор ловить ракету в поле зору прицілу.
55555
ПТРК другого покоління – ракета на ціль наводиться в напівавтоматичному режимі (цей спосіб ще називають “двоточковим”: ціль – прицільна марка). Оператор при такому способі наведення повинен тільки поєднувати перехрестя прицілу і ціль, а ракета наводиться на ціль сама за допомогою апаратури ПТРК. Це підвищило ймовірність ураження цілі до 90 – 95 % , але застосування передачі команд від комплексу до ракети по дроту зберегло швидкість її польоту на рівні 150 – 200 метрів в секунду.

Ця проблема була вирішена при появі бездротових ліній зв’язку. Зв’язок між ракетою і комплексом тут здійснюється через спеціальну радіолінію, що має перешкодозахищеність і кілька дублюючих одна одну частот, крім того супровід ракети ведеться і в інфрачервоному – діапазоні. На ПТРК другого покоління з’явилися і нічні та тепловізійні приціли.

4444ПТРК третього покоління – ракета на ціль наводиться в повністю автоматичному режимі за принципом «вистрілив-забув». Операторові досить тільки прицілиться і вистрілити , після чого можна покинути позицію. Ракета, що має головку самонаведення відшукує ціль і вражає її.

Спосіб керування ПКР накладає свої обмеження на ведення бою та особливості застосування. Найважче керувати ПТРК першого покоління. Оператор мусить мати залізну витримку, щоб у вирі бою тримати ціль у перехресті та керувати польотом ПКР. ПТРК другого покоління, які передають команди на ракету через дріт після кількох пострілів мають змінювати позицію, оскільки довгі обривки дротів можуть допомогти супротивнику виявити приблизне місце розташування позиції. Дана проблема відсутня у випадку використання ПТРК, які передають команди на ракету за допомогою лазерного променю. Водночас, ракети таких більш досконалих ПТРК уразливі до засобів оптико-електронного придушення.

Примітка: Засоби оптико-електронного придушення – системи захисту, які призначенні для створення перешкод протитанковим ракетам з лазерним далекоміром шляхом закриття, викривлення або розсіювання лазерного променю ПТРК, що веде за собою відхилення ракети від заданого кусу, і як наслідок – її промах.

Найбільш ефективними є ПТРК третього покоління. Проте вони не такі розповсюджені внаслідок своєї дороговизни. В будь якому разі розрахунки ПТРК мають досконало вивчити матеріальну частину озброєння та вміти ним ефективно користуватися у відповідності до обстановки.

Джерела: tankivse.net \ refine.org.ua \ partyzan.kiev.ua \ uk.wikipedia.org.

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Пророческие слова Кеннеди в 1962 году

Кругом пестрят новости о так называемой новой «гибридной войне», войне которая пришла на смену войнам, ...

One comment

  1. Тарас Бульба

    Ви б краще про наші написали ПТРК які застосовуються на Донбасі! Їх характеристики і т.д.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *