Головна / Статті / Військова тема / Сім смертей лідера ІГІЛ

Сім смертей лідера ІГІЛ

11 липня Сирійська обсерваторія з прав людини заявила, що підтвердила інформацію про те, що ватажок терористичного угруповання Ісламська держава Ібрагім Абу-Бакр аль-Багдаді був убитий.

“У нас є підтверджена інформація від лідерів, у тому числі одного з високопоставлених, який є сирійцем, в Ісламській державі, у східній провінції Дейр-Ель-Зоре”, -заявив директор цієї групи, яка займається моніторингом війни, Рамі Абдулрахман.

За його словами, активістам, які працювали з ним у Дейр-Ель-Зорі джерела з Ісламської держави повідомили про смерть аль-Багдаді, але не розповіли про те, коли і як це сталося.

Джерела також повідомили активістам, що аль-Багдаді перебував у східній частині сирійської провінції Дейр-Ель-Зорі останні три місяці.

Про смерть аль-Багдаді повідомляє також іракський канал Alsumaria News. Канал цитує місцеве джерело, яке заявило, що Ісламська держава зробила коротку заяву у місті Тал-Афар, розташованому на захід від Мосула, у якій підтвердило смерть аль-Багдаді, не повідомивши її подробиць. У повідомленні Ісламська держава наголосила, що скоро вибере наступника аль-Багдаді і закликала бойовиків продовжувати війну.

Офіційна іракська влада не підтвердила інформацію про смерть аль-Багдаді. Однак зазначається, що ця інформація з’явилася наступного дня після того, як Alsumaria News повідомила, що угруповання скасувало заборону на обговорення смерті аль-Багдаді і покарання за її порушення у вигляді 50 ударів батогом. Перед цим, згідно з повідомленням джерел, угруповання стратило головного проповідника і близького помічника аль-Багдаді, який ненавмисно порушив питання про його смерть під час емоційної проповіді.

Варто зазначити, що це далеко не перше повідомлення про ліквідацію аль-Багдаді. НВ згадує ще шість аналогічних заяв, які так і не підтвердилися.

Повідомлення Міноборони Росії 16 червня 2017 року: загибель від авіаудару в південному передмісті Ракки

16 червня 2017 року Міноборони Росії повідомило про знищення аль-Багдаді внаслідок авіаудару.

Згідно з повідомленням удар літаків Су-35 і Су-34 був завданий 28 травня о 00:35 – 00:45 у південному передмісті Ракки, де відбувалася нарада лідерів ІДІЛ.

“За інформацією, яка перевіряється по різних каналах, на нараді був присутній також лідер ІД Ібрагім Абу-Бакр аль-Багдаді, який внаслідок удару був знищений”, – заявили в російському військовому відомстві.

Згідно з повідомленням, крім аль-Багдаді, були знищені високопоставлені командири терористичного угрупування, що входили до складу так званої військової ради Ісламської держави, а також близько 30 польових командирів середньої ланки і до 300 бойовиків їхньої особистої охорони. Зазначалося, що серед убитих емір Ракки Абу аль-Хаджи аль-Мисрі, емір Ібрагім ан-Наєф аль-Хадж, які контролювали район від міста Ракка до населеного пункту Ес-Сухне, і начальник служби безпеки ІДІЛ Сулейман аль-Шауах.

Водночас представник очолюваної США коаліції, котра бореться з Ісламською державою полковник Джон Дорріан заявив агентству Reuters, що в коаліції не можуть підтвердити смерть аль-Багдаді.

У Пентагоні також не змогли підтвердити інформацію Міноборони РФ про загибель лідера цієї терористичної організації.

20 червня 2017 року заступник голови МЗС РФ Геннадій Гатілов визнав, що у Москви поки що немає підтвердження факту ліквідації аль-Багдаді.

“Немає підтвердження (відомостей про ліквідацію ватажка ІД – ред.)”, – сказав Гатілов журналістам.

Сирійське телебачення 10 червня 2017 року: загибель від авіаудару

До російського Міноборони востаннє про ліквідацію аль-Багдаді внаслідок авіаудару повідомляло сирійське державне телебачення. Водночас The Daily Mail писало, що таке повідомлення з інтересах режиму Асада, а на медіаресурсі терористів ІДІЛ Amaq немає підтвердження цієї заяви.

3 жовтня 2016 року: отруєння

3 жовтня 2016 року ЗМІ повідомляли, що аль Багдаді серйозно хворий і бореться за своє життя, оскільки його отруїли.

Повідомлялося також, що разом із аль-Багдаді були отруєні троє інших ватажків бойовиків ІДІЛ і всіх чотирьох перевезли у секретне місце для лікування.

Іранське інформаційне агентство FARS писало, що ІДІЛ здійснює затримання, щоб знайти отруювача.

3 листопада 2016 року лідер бойовиків Ісламської держави Абу Бакр аль-Багдаді опублікував звернення, закликавши терористів продовжувати бойові дії в іракському місті Мосул.

14 червня 2016 року: убитий внаслідок авіаудару коаліції по Рацці

14 червня 2016 року ЗМІ із посиланням на медіаресурс терористів ІДІЛ Amaq повідомили, що аль-Багдаді був убитий внаслідок авіаудару коаліції на чолі з США.

“Абу Бакр аль-Багдаді був убитий повітряними ударами коаліції по Рацці на п’ятий день Рамадану”, – цитувало, зокрема, Mirror повідомлення ресурсу терористів.

Інше джерело видання повідомило, що аль-Багдаді загинув в іракському Мосулі.

Поранення і смерть внаслідок авіаудару 18 березня 2015 року

Повідомлялося також, що аль-Багдаді серйозно постраждав і навіть загинув від ран після авіаудару коаліційних сил біля кордонів Сирії 18 березня 2015 року.

Також ЗМІ писали, що Аль-Багдаді помер на руках свого лікаря у сирійському місті Ракка, куди він був доставлений після поранення, а у великій мечеті Саддама в місті Тальафаре вже відбулася церемонія прийняття присяги ісламістів новому халіфу Абу Аля Аль-Афрі.

Загинув від авіаударів коаліції по іракському району Аль-Каїм у лютому 2015 року

26 лютого канал Аль-Арабія (Абу-Дабі) повідомив, що внаслідок авіаудару коаліції аль-Багдаді найімовірніше загинув в іракському районі Аль-Каїм разом з іншими ватажками Ісламської держави.

Згодом ця інформація не підтвердилася.

Довідка:

Аль-Багдаді (справжнє ім’я Ібрагім Аввад Ібрахім Алі Мухаммад аль-Бадрі ас-Самарраї) імовірно народився неподалік від іракського міста Самарри у 1971 році.

У 2005 році він фігурував у звіті розвідки США як призначенець Аль-Каїди в місті Ель-Кайм у західній пустелі Іраку на кордоні з Сирією.

Очолювана аль-Багдаді організація спочатку (2004-2014) була частиною міжнародної терористичної організації Аль-Каїда, але була виключена з неї через конфлікт з іншим “відділенням” Аль-Каїди на території Сирії.

У липні 2014 року угруповання аль-Багдаді стало всесвітньо відомим, взявши під контроль значну частину північного Іраку, у тому числі місто Мосул, за підтримки інших сунітських антиурядових груп.

29 червня було проголошено створення “халіфату” на чолі з аль-Багдаді на підконтрольних ІДІЛ територіях Сирії та Іраку. Аль-Багдаді був проголошений “халіфом” під іменем Ібрахім, а столицею Ісламської держави було оголошене місто Ракка.

Джерело: nv.ua

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Пророческие слова Кеннеди в 1962 году

Кругом пестрят новости о так называемой новой «гибридной войне», войне которая пришла на смену войнам, ...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *