Головна / Статті / Авторські блоги / “Blackjack” міняє маршрут

“Blackjack” міняє маршрут

22 вересня 2016 року у повітряний простір поблизу Франції (але не перетинаючи кордон повітряного простору цієї країни) зайшло два російських стратегічних бомбардувальника Ту-160 (за класифікацією НАТО кодова назва “Blackjack “).

5555
Російські Ту-160 (фото із кабіни пілота французського винищувача).

Здавалось би, що тут такого. Російські ВКС (Військово-космічні сили – куди входить авіація Росії) регулярно і постійно порушує (Турція) або наближається в притул (Великобританія, Швеція, Країни Балтії) до меж повітряного простору країн, причому в основному членів НАТО.

Але даний факт який відбувся має кілька цікавих деталей.

1-ша деталь. Наближення до повітряного простору Франції два бомбардувальника Ту-160 здійснили ближче до вечора 22 серпня. Але в цей же день рано-вранці норвежські військово-повітряні сили підняли два своїх F-16s на перехоплення російських бомбардувальників і супроводжували їх до меж безпечної зони віддаленої від повітряного простору Норвегії.

2-га деталь. Провівши,  по доповіді і попередженню від норвежців, аналіз маршруту, який як правило завжди співпадав із попередніми маршрутами стратегічних бомбардувальників Російської Федерації які літали по Європі, із бази Британських Королівських військово-повітряних сил поблизу міста Лоссімут, що розташоване на півночі Шотландії. Таке вже траплялось не один раз.

3-тя деталь. Маршрут Ту-160 раптово змінився посеред Північного моря і вони полетіли в сторону Франції. Терміново було піднято 2 пари французських багатоцільових винищувачів “Rafale” оперативної групи яка чергувала у цей день.

Rafale багатоцільовий винищувач ВПС Франції.
Rafale багатоцільовий винищувач ВПС Франції.

Французські винищувачі супроводжували Ту-160 неподалік повітряного кордону своєї країни. Одначе потрібно зауважити, що бомбардувальники російських ВКС простір Франції не порушували але йшли поряд із ним. Під час польоту, у трьох із 4-х “Рафалів” почало закінчуватись пальне, і терміново довелось викликати літаки-дозаправники із авіабази. В повітрі було проведено дозаправку літаків, які продовжили супроводжувати “Блекджеків”.

Пролетівши у берегів біля французської провінції Бретань, російські літаки повернули в сторону Ірландії, пролітаючи поряд із повітряним кордоном Великобританії. Яка в свою чергу підняла 2 перехоплювачі Eurofighter Королівських ВПС.

Здавалось би все банально просто. Літак чи пара літаків дальньої авіації літає поряд із кордонами членів НАТО дратуючи їх, змушуючи піднімати в небо свої винищувачі та перехоплювачі! Причому зовсі не боячись бути збитими (турецький варіант не розглядаємо), оскільки ясно розуміють, що поки вони не порушують повітряний простір країни в них не буде жодних проблем. Але в данному випадку за дуже довгий час російські стратегічні бомбардувальники не пролітали по своєму звичному маршруту у пінічній частині Європи, де задіювались ВПС Норвегії та Великобританії, а змінили маршрут і чи не вперше пройшлись вдовж повітряних кордонів  Франції, і ті в свою чергу ледь не з переляку підняли аж 4-ри літаки причому в трьох із них були проблеми із запасами пального в баках, і довелось приймати термінове рішення або “забирати” 3 літаки і залишати одного, або терміново викликати дозаправника.

Франція не готова була до такого поворуту подій з боку російських літаків, тому і получилась така оказія. Окрім того Ту-160 пройшовши  поблизу повітряного простору Великобританії, а потім і Ірландії повернули додому, ще раз пізно вночі пройшовши поряд із Норвегією, де знову були підняті по тривозі норвежські винищувачі.

Висновок? Висновок додумайте самі згідно наданої інформації.

Автор: Бормовий Руслан, керівник ВПЦ “3-й полк” (за матеріалами французських ЗМІ).

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Структура “отделение-взвод” – опыт ВДВ СССР. Раунд 5

Сначала договоримся о терминах. В ВС СССР были десантные части двух типов – парашютно-десантные и ...

One comment

  1. Русские все борзеют и борзеют!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *