Головна / Статті / Техніка для війни / Основні самохідні артилерійські установки країн НАТО

Основні самохідні артилерійські установки країн НАТО

Артилерія завжди відігравала велику роль у військових конфліктах ще з  часів свого винайдення. А у сучасних війнах її роль зросла ще більше. Локальні конфлікти сучасності вимагають від артилерії двох важливих деталей (окрім точності і потужності вогню) – маневреність та скорострільність. Невеличкий огляд основних самохідних артилерійських установок країн НАТО.

Самохідна  артилерійська установка PzH 2000 (Німеччина)

Німецьким конструкторам вдалося придумати гармату, що забезпечує прицільне накриття стандартним осколково-фугасним снарядом цілі на дальності в 30 кілометрів при практичній скорострільності: 3 постріли за 9,2 с (при нормативі в 10 с); 8 пострілів – за 51,4 с (при нормативі 60 с),   20 пострілів за 2 хвилини 30 секунд (норматив – 3 хвилини).

Початкова швидкість випущеного снаряда визначається за допомогою спеціального датчика-радара і використовується для обчислення даних для стрільби
Початкова швидкість випущеного снаряда визначається за допомогою спеціального датчика-радара і використовується для обчислення даних для стрільби

Пізніше, після оптимізації деяких операцій, розрахунок середньої кваліфікації показував на ній 12 пострілів за 59,74 секунди і 20 пострілів за 1 хвилину 47 секунд! Абсолютний світовий рекорд.

Високий ступінь захисту екіпажу і боєприпасів забезпечує сталеве бронювання вежі і корпусу самохідки. Товщина броні башти забезпечує екіпажу надійний захист від стрілецької зброї калібром до 14,5 мм і великих осколків артилерійських і мінометних снарядів. Реактивна броня прикриває найбільш відповідальні місця самохідки зверху, забезпечуючи захист від впливу вражаючих елементів касетних боєприпасів (артилерійських снарядів і авіаційних бомб). У лобовій і бортовий проекціях установка блоків реактивної броні не передбачена, оскільки PzH-2000 не призначена для дій безпосередньо на полі бою.

У передній частині корпусу самохідки розташований восьмициліндровий дизельний двигун з турбо-наддувом MTU 881, потужністю в 1000 к.с.
У передній частині корпусу самохідки розташований восьмициліндровий дизельний двигун з турбо-наддувом MTU 881, потужністю в 1000 к.с.

Бойова вага PzH 2000 становить понад 55 тонн, включаючи напівавтоматичну систему зарядки снаряда і модульну систему зарядів (MCS), що заряджаються вручну. Перевозить 60 155-міліметрових снарядів і 288 набоїв системи MCS. Максимальна дальність польоту 155-міліметрового заряду HE L 15 A від 2 до 30 км, але при удосконаленні снаряда дальність його польоту можна збільшити й до 40 км.

САУ PzH 2000 виявилася на стільки хорошою, що повністю витіснила з Бундесверу всі інші системи. Це найкраща САУ у світі! Хоча таких в німецькій армії є всього 173 штуки. Крім них Сухопутні війська ФРН мають лише 129 самохідними мінометами M113A1G PZM калібром 120-мм і 100 РСЗВ MLRS.

 

Самохідна  артилерійська установка M109A6 Paladin (США)

Армія США отримала 975 самохідних систем M109 A 6 Paladin плюс стільки ж допоміжних машин для транспортування боєприпасів (FAASV) M 992 A2.
Армія США отримала 975 самохідних систем M109 A 6 Paladin плюс стільки ж допоміжних машин для транспортування боєприпасів (FAASV) M 992 A2.

Гаубиця M109A6 Paladin є четвертою модернізацією оригінальної самохідної гаубиці M109. У ній проведені заходи в області підвищення живучості; надійності, доступності та ремонтопридатності (RAM); непомітності, а також щодо зниження впливу температур. M109A6 є броньованої, повністю гусеничної самохідної гаубицею, в якій розміщено 37 повних звичайних боєприпасів і двох снарядів Copperhead. Вона управляється екіпажем з чотирьох осіб.  В ній покращене загальне компонування бойового відділення і збільшено вільний внутрішній простір. Гаубиця може їздити на максимальній швидкості 70 км / год і має максимальний запас ходу 345 км.

M109A6 є найбільш технологічно просунутої артилерійською установкою, що знаходиться на озброєнні армії США. САУ має 4 людини екіпажу, важить близько 32 тонн, і має запас палива 500 л. Paladin може працювати незалежно, тобто на ходу отримати вогневе завдання, обчислити дані для стрільби, вибрати і зайняти свою вогневу позицію, автоматично розблокувати і навести гармату, виконати стрільби і швидко вийти – і все це без зовнішньої технічної допомоги.

60 секунд і САУ готова відкрити вогонь по ворожих цілях
60 секунд і САУ готова відкрити вогонь по ворожих цілях

Стрільба першим пострілом можлива через 60 секунд, здатність “вистрілити і сховатися” забезпечує захист екіпажу від контрбатарейна вогню. M109A6 Paladin здатний виконувати до чотирьох пострілів в хвилину на відстань до 30 кілометрів. Максимальна швидкість САУ сягає 70 км\ год.

Особливістю Paladin є збільшення живучості, можливостей для цілодобової роботи, радіо-біо-хімічного захисту (NBC) з наявність клімат-контролю і безпечна передача голосової і цифрової інформації. Екіпаж залишається в усередині машини протягом усього виконання завдання, виходити кудись не має потреби.

 

Самохідна артилерійська установка DONAR (Німеччина)

Артилерійський комплекс відповідає зростаючим вимогам ведення точного вогню з закритих позицій. Він може посилити або навіть замінити операції безпосередньої повітряної підтримки, що проводяться літаками або вертольотами.

Артилерійський модуль з реалізацією повного дистанційного керування оснащений 155-мм гарматою, забезпечуючи сучасну вогневу міць, аналогічну тій, що має гаубиця PzH 2000.

САУ розроблена німецькою компанією Krauss-Maffei Wegmann спільно з європейським підрозділом General Dynamics Land Systems
САУ розроблена німецькою компанією Krauss-Maffei Wegmann спільно з європейським підрозділом General Dynamics Land Systems

Максимальна дальність стрільби комплексу DONAR перевищує 56 км. Боєкомплект складається з 30 забезпечених детонатором 155-мм снарядів і відповідного числа модулів заряду.  DONAR важить 35 тонн і управляється командою усього із двох чоловік. САУ використовує нове шасі, розроблене на основі останнього шасі бойової машини десанту Pizarro 2, в даний момент вироблених для Іспанської армії.

1 постріл в 10 секунд. Чудовий результат!
1 постріл в 10 секунд. Чудовий результат!

У розпорядженні комплексу також присутній точна система навігації, автоматизована система управління вогнем, автоматична система заряджання з боєкомплектом, система виявлення вогню і автоматичного пожежогасіння, колективний засіб захисту від зброї масового знищення і т. д.

 

Самохідна артилерійська установка CAESAR (Франція)

З літа 2009 8 САУ CAESAR французької армії були перекинуті до Афганістану, де базувалися на базах Tora, Tagab та Nijrab.
З літа 2009 8 САУ CAESAR французької армії були перекинуті до Афганістану, де базувалися на базах Tora, Tagab та Nijrab.

«Цезар» є колісну 155-мм самохідну гаубицю з довжиною ствола 52 калібру. Безпосередньо сама САУ може транспортувати до 18 снарядів. Як правило, вона управляється екіпажем, що складається з 5 осіб, хоча в разі виникнення необхідності САУ зможе управляти підготовлений розрахунок за все з трьох осіб. Самохідна артилерійська установка CAESAR може транспортуватися літаками військово-транспортної авіації країн НАТО: C-130, А400М

Максимальна скорострільність установки становить 6 пострілів в хвилину. Творцям вдалося домогтися досить високих показників скорострільності знаряддя в хвилину. При цьому в режимі MRSI знаряддя здійснює 4 постріли за 20 секунд. Для ведення вогню доступні різні типи снарядів, серед яких осколково-фугасні, димові, касетні,

Прототип комплексу та експортні зразки монтуються на шасі Mercedes-Benz Unimog U 2450 6x6, варіант для французької армії — на Renault Sherpa 5 6x6 з додатковим бронюванням
Прототип комплексу та експортні зразки монтуються на шасі Mercedes-Benz Unimog U 2450 6×6, варіант для французької армії — на Renault Sherpa 5 6×6 з додатковим бронюванням

освітлювальні, активно-реактивні снаряди, а також протитанкові керовані снаряди BONUS. Максимальна дальність ведення вогню при використанні активно-реактивних боєприпасів складає 42 км.

САУ базується на базі колісного шасі з формулою 6х6 вантажного автомобіля Sherpa 5 від компанії Renault. Кабіна самохідної установки спеціально захищена бронелистами, які в змозі забезпечити екіпажу захист від вогню зі стрілецької зброї і осколків снарядів. Швидкість по шосе 80 км\год, по пересіченій місцевості 50 км\год. Але по великому бездоріжжю ліпше не їздити – все таки  колеса, а не гусениці.

 

Самохідна артилерійська установка L52 Archer (Швеція)

Шасі для нової самохідної артилерійської установки був обраний автомобіль Volvo A30D з колісною формулою 6х6. Шасі оснащується дизельним двигуном потужністю 340 кінських сил, який дозволяє САУ розвивати швидкість на шосе до 65 км / год. Як стверджується, колісне шасі може рухатися по снігу глибиною до одного метра! При пошкодженні коліс, в тому числі під час вибуху, САУ Archer здатна протягом певного проміжку часу продовжувати рух. На даху кабіни екіпажу є місце для установки дистанційно керованої турелі Protector з кулеметом.

Наведення гармати проводиться поворотом і підйомом всієї вежі. Механізми САУ дозволяють наводити її по вертикалі до 70 градусів. Зважаючи на особливості колісного шасі кути горизонтального наведення обмежені: Archer може обстрілювати цілі в передньому секторі шириною до 150 градусів.

1111
При використанні транспортно-заряджальної машини з вантажним краном на повне завантаження БК йде близько 8 хвилин

Колісна САУ Archer має досить великі розміри. Довжина бойової машини перевищує 14 метрів, ширина – 3 метри. Без використання турелі Protector висота самохідки складає 3,3 метра.  Бойова маса САУ Archer близько 30 тон. Габарити і вага самохідної артилерійської установки дозволяють перевозити її залізницею.

Самохідна гаубиця Archer здатна відправити снаряд в ціль на дальність до 30 кілометрів. При використанні активно-реактивних або керованих боєприпасів збільшує дальність стрільби до 60 кілометрів (зокрема завдяки снаряду Excalibur).

Механізми заряджання гармати забезпечують скорострільність до 8-9 пострілів в хвилину. При необхідності екіпаж самохідки може вести вогонь в режимі MRSI  (шквал вогню). На залп в 21 постріл (повний боєкомплект САУ) йде не більше трьох хвилин. При розробці САУ Archer враховувалася необхідність зменшення часу на підготовку до стрільби і покидання позиції. В результаті частина приготувань до ведення вогню самохідка може здійснювати ще на шляху до позиції. Завдяки цьому перший постріл робиться вже через 30 секунд після зупинки в потрібній точці маршруту.  Після виконання вогневої задачі екіпаж переводить бойову машину в похідне положення і залишає позицію. На підготовку до відходу з позиції так само йде близько 30 секунд. Екіпаж із 4-х осіб знаходиться у кабіні і вводить данні для стрільби, все інше робить сучасна автоматизована СУВ.

newspapers_-main
САУ Archer викликає інтерес у військових експертів багатьох країн.

САУ FH77BW L52 Archer оснащується сучасною цифровою системою управління вогнем (СУВ). Електронне обладнання та пов’язані з ним системи дозволяють екіпажу здійснювати всі необхідні операції, не покидаючи робочі місця. Крім того, автоматика бере на себе частину важливих дій, пов’язаних з підготовкою до відкриття вогню: визначення координат САУ, розрахунок необхідних кутів наведення і ведення вогню по алгоритму MRSI (тобто швидкісні постріли – шквальний вогонь) та ін.

Огляд кількох основних і найбільш сучасних САУ дає нам зрозуміти, що скорострільність і швидкість приведення в бойову готовність сучасних самохідних артсистем стає все більш важливішими факторами, оскільки дозволяють після виконання максимальної кількості пострілів за  мінімальний час і одразу зміну вогневої позиції, щоб уникнути контрбатарейного вогню.

Військово-патріотичний центр “3-й полк”. Бормовий Руслан.

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Система THAAD в глобальной структуре ПРО США

Как сообщается на официальном сайте Тихоокеанского командования вооруженных сил США, комплекс ПРО предназначен «исключительно для защиты Республики ...

2 коментарі

  1. Нам бы такие, а не совьет юнион дерьмо!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *