Головна / Статті / Військова майстерність / Вода та її пошуки при складних умовах

Вода та її пошуки при складних умовах

Для виживання організм вимагає перш за все води і їжі, особливо в умовах, коли на рахунку кожна крапля енергії і терпіння.

Опинившись в ізоляції, дотримуйтесь рекомендацій: 1)В першу чергу шукайте їжу і воду. 2)Розраховуйте відстань і час до місця, куди ви прямуєте. 3) Розподіліть харчування наступним чином: 2/3-на першу, 1/3-на другу половину вашого шляху; 4) Уникайте вживання сухої їжі. 5) Намагайтеся звести роботу до мінімуму. Менше роботи – менше буде потрібно харчування і води. 6) Розжовуйте дуже добре будь-яку їжу.

За значенням для виживання на першому місці для людини стоїть вода. Без їжі людина здатна прожити більше місяця. Без води – тільки три дні. У важких умовах потрібно берегти аварійний запас води і постійно шукати нові джерела для її поповнення.

У день організм втрачає до трьох літрів води. Втрата її збільшується з інтенсивністю роботи і підвищенням температури. Щоб звести втрату вологи до мінімуму, необхідно вжити таких заходів:

Пити воду маленькими ковтками, по¬долгу затримуючи її в роті.
Чи не перенапружуватися.
Не курити.
Більше відпочивати.
Триматися в тіні.
Їсти потрібно якомога менше – в процесі перетравлення посилюється зневоднення організму. Особливо важко перетравлюється жир.
Не можна пити спиртних напоїв.
Поменше розмовляйте.
Дихати слід носом, а не ротом.

Знайшовши воду, не накидайтесь на неї з жадібністю і не пийте багато! Це може привести до набряклості, слабкості. Пийте маленькими ковтками. Треба пам’ятати, що випита вода втамовує спрагу не відразу, а лише після того, як, дійшовши до шлунка, всмокчеться у кров, тобто через 10-15 хвилин.

Копайте землю в пошуках грунтових вод. Рівень грунтових вод залежить від рельєфу місцевості і характеру грунту. Шукайте джерела і ключі. У вапняковому грунті джерел більше і вони крупніші. У пухкому грунті води зазвичай більше і її легше знайти, ніж в грунті кам’янистого простору. Шукайте ґрунтові води в найнижчих точках долин. Копайте яму в тому місці, де трава найбільш зеленіша, і чекайте, поки не почне просочуватися вода. У рівнинних лісах рівень грунтових вод зазвичай близький до поверхні. Навіть невелика яма зазвичай стає там хорошим джерелом води.

Висохлі струмки мають воду відразу під поверхнею. Якщо струмок висихає, вода спускається в нижню точку на поверхні в місці повороту русла. У пошуках води копайте уздовж цих поворотів. Шукайте ознаки води. До них відносяться: напрям польоту птахів, розташування рослинності, напрямки звірячих стежок які сходяться між собою.

Рогози, верби, бузина, ситники і солянка ростуть тільки в тих місцях, де ґрунтові води підходять близько до поверхні. Якщо знайдете ці рослини – копайте в тому місці.

Травоїдні тварини зазвичай пасуться недалеко від води, так як повинні пити мінмум два рази на день – на світанку і пізно ввечері.

Слідкуйте за польотом птахів, особливо на заході і світанку. Більшість птахів завжди тримаються поблизу від води. Якщо вони летять прямо і низько, то, швидше за все – направляються до води. Якщо вони перелітають з дерева на дерево, часто зупиняються для відпочинку, значить, вони летять із водопою. Ідіть в ту сторону, звідки вони летять. Хижі птахи п’ють рідко і тому не є надійним показником джерела води.

Бджоли летять не далі, ніж на 6,5 км від своїх гнізд або вуликів. У цьому радіусі слід шукати джерело води. Теж стосується і мурах, якщо їх колона марширує вгору по дереву. Вони направляються до маленького природному резервуару, де зібралася вода. Такі резервуари можна знайти навіть на посушливих територіях.

Мошка до вечора часто збирається і кружляє над відкритою водою або хоча б більш вологими, ніж навколишні, рослинами. Туди ж, полюючи за нею, підлітають численні птахи. Більшість мух тримається на відстані не більше 90 м від води.

Будь-яке водоймище є небезпечним, якщо довкола нього немає зелені! Швидше за все, вода в ньому заражена. Уникайте пити сиру воду, особливо з водойм зі стоячою водою. Воду з будь-якого водоймища необхідно обеззаражувати. Найнадійніший спосіб – кип’ятіння (8-10 хв).

Якщо рідина взята з підозрілого або сильно забрудненого джерела, кипіти вона повинна півгодини. Продезінфікувати воду можна кристалами марганцовки (до слабкої рожевого забарвлення води і дати їй постояти годину). Для дезінфекції придатний і 5% розчин йоду: 2-3 краплі на 1 л води, добре перемішати і дати відстоятися протягом години.

Для дезінфекції води можна взяти молоді гілки ялини, сосни, ялиці, кедра або ялівцю з розрахунку 100-200 грам на відро води і кип’ятити їх 30-40 хв. Потім туди ж кинути кілька шматків кори вільхи, дуба, верби або берези, прокип’ятити ще 10-15 хв, дати охолонути. Після того як гілки і кора будуть вийняті з посуду, на дні виявиться бурий, погано розчинний осад. Воду обережно зливають до цього осаду, його вживати не можна. Для знезараження годиться трава ковили, перекотиполя, деревію або фіалки польової з розрахунку 200-300 грам на відро, з кип’ятінням 20-30 хв.

Джерело: “Азбука виживання військовослужбовця”

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Обучение пехотной тактике. Close Combat

Я пехотный майор с 14-летним сроком службы, семь из которых прослужил в пятом полку морской ...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *