Головна / Статті / Військова майстерність / Оборона в місті. Частина друга

Оборона в місті. Частина друга

Продовження частини першої – оборона в місті, на прикладі багатоповерхового будинку.

Важливим доповненням до оборони першого поверху від проникнення ворога через вікна, окрім мінування, буде оббивка цвяхами підвіконників, та бокових стінок куди кріпиться рама, або ж в саму раму. Ворожим солдатам такий сюрприз дуже не сподобається, оскільки дертись на підвіконня доведеться руками, пролазити животом, та банально наступити берцем на підвіконня де є цвяхи чи спорядженням зачепитись за бокові цвяхи – справа не з приємних.

По-перше це сповільнить бійця який проникає, по друге – завдасть йому якоїсь шкоди, а може навіть виведе не надовго з ладу, по-третє сповільниться проникнення ворожої групи через це вікно і дасть змогу нашим оборонцям встигнути або контратакувати і вибити ворога, або ж зайняти нові підготовленні рубежі оборони.

Але потрібно пам’ятати, що як правило і штурмуючі знають, що через вікна краще не проникати у будинок, тому вони будуть намагатись робити пролами у стінах і вже через них вриватись у будинок! Тому потрібна мобільна резервна група на такий випадок, яка зможе або затримати ворога, або ж і вибити її і звільнити приміщення. Цій групі потрібно більше гранат, щоб закидати захоплені ворогом приміщення.

Вогонь із кімнат, особливо які не забарикадовані,  потрібно вести з глибини приміщення, задля відсутності видимості спалахів пострілу які обов’язково привернуть увагу ворожого снайпера чи гранатометника.

Довгі коридори, якщо такі присутні у будинку теж барикадуються і робляться імпровізовані укріплені блокпости, щоб в разі прориву якоїсь дільниці оборони, можна було стримати подальший штурм, а згодом і контратакувати поки ворог не закріпився на завойованих позиціях. Це ж стосується і прольотів між поверхами.

Усі меблі які легко можуть перекинутись, потрібно покласти на землю ч ивинести, щоб при потраплянні гранати ручної чи із гранатомету, різниці не має, меблі від вибухової хвилі не почали падати на самих оборонців і завдавати їм додаткових травм, та знижували мобільність оборонців при  переміщенні у середині кімнати.

Важливо пам’ятати, що у приміщенні дуже сильні рикошети від куль, тому слід розуміти, що ворог може стріляти і не прицільно, проте інтенсивно просто у вікна, а кулі вже будуть завдавати пошкоджень та поранень, усім хто в кімнаті. Тому особовий склад, пораненні, відпочиваюча зміна, повинна бути захищеною від даного елементу. Тому їх потрібно розміщати або в інших кімнатах, вікна яких не виходять на вулицю, або ж в забарикадованих кімнатах, хоча тоді ці кімнати найбільше і будуть обстрілюватись, в тому числі із наявної бронетехніки ворога.

Ще важливим фактором, який грає на мінус оборони, це те, що в будинках є дуже багато речей які банально добре горять! Тому ті самі шафи, книжки, ліжка, штори та тюлі та безліч іншого можуть просто загорітись від тих же запалювальних куль, фугасних гранат із гранатомета, того ж коктейлю Молотова наприклад. А це пожежа, і тут вже буде не до оборони. Тому краще одразу потрібно попіклуватись про відра чи бутлі із водою, навіть тою яка не придатна для пиття, але може загасити вогонь.

Час від часу потрібно змочувати ті ж книжні шафи, матеріали які слугують прикриттям чи укриттям у вікнах для оборонців і т.д. Одним словом пам’ятати за пожежну складову оборони.

Дуже корисним, якщо є можливість звісно, у підлозі другого та третього поверхів пробити отвори, щоб при втраті першого чи другого поверху можна було закидувати туди гранати чи дими. Все це буде постійно нервувати ворога, не давати йому нормально закріпитись у захоплених приміщеннях, а при нашій контратаці дасть додаткові бонуси.

Також при цьому не забувати, що і ворог може ці отвори використати, для того, щоб на верхні поверхи закинути гранату чи дим. Тому ці отвори прикриваються, можна було б мішком наповненим землею чи піском, але кілька черг знизу у цей мішок і все випаде донизу. Тому, тут ліпше використовувати якісь більш монолітні речі, скажімо, вхідні квартирні залізні двері, складені кілька міжкімнатних дерев’яних дверей, а зверху покладений мішок із піском і так далі. Якщо вже і такої змоги на має, то отвір робити в підлозі в тій кімнаті, в якій не буде особового складу, розміщення БК чи продуктів харчування і саме головне кімната не буде магістраллю при переміщенні оборонців на верхніх поверхах. Тобто це окремі кімнати, які не слугують постійним місцем перетинання наших бійців.

Якщо є підвал, то підвал бажано багаторівнево і хитромудро замінувати, оскільки якщо ворог понесе втрати і не зможе взяти будинок, він прорветься до будинку впритул під прикриттям, занесе зо 100 кілограм тротилу і просто підірве будинок із усіма оборонцями. Тому щоб цього не сталось, потрібно провести мінування підвалу гранатами, мінами, а ще краще до цього заварити двері у підвал, та ще й частково його затопити.

Автор: Руслан Бормовий. Керівник ВПЦ “3-й полк”

ТАКОЖ ПЕРЕГЛЯНЬТЕ

Обучение пехотной тактике. Close Combat

Я пехотный майор с 14-летним сроком службы, семь из которых прослужил в пятом полку морской ...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *